• Tue. Dec 3rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

În timp ce Europa se baricadează, Suedia rămâne cavalerul singuratic în lupta cu coronavirusul

Mar 24, 2020

 

La ora la care tot mai multe țări europene își carantinează populațiile pentru a stopa expansiunea pandemiei de coronavirus, Suedia a ales o altă cale, mai suplă, lăsând deschise școlile primare, restaurantele și barurile, scrie AFP.

Acest contrast flagrant stârnește dezbateri în opinia publică: și dacă Suedia nu face destul pentru a-și proteja oamenii?

“Nu ne putem permite să repetăm în Suedia disperarea umană din Wuhan și din Bergamo. Ar fi un pariu care ar încălca principiul fundamental al societății: acela că fiecare individ are valoarea sa proprie”, scria duminică redactorul șef al cotidianului Dagens Nyheter, care a cerut măsuri mai severe sau testarea generalizată a populației.

Mai târziu în cursul aceleiași zile, premierul social-democrat Stefan Löfven s-a adresat populației, într-o rară alocuțiune televizată, cerând fiecărui om să-și asume “responsabilitățile” și să asculte recomandările guvernului: muncă de acasă și distanțare socială.

Autoritățile recomandă oricărei persoane în zona de risc să rămână acasă. Adunările de peste 500 de persoane sunt interzise (limita este de două persoane în Germania, trei în România), liceele și universitățile sunt închise.

Marți, guvernul a cerut barurilor și restaurantelor să se limiteze la servitul la masă, pentru a evita cozile de așteptare și pentru a asigura o distanță minimală între clienți. Dar, pentru mulți, viața continuă în ritm normal.

Sâmbătă seara, barurile și restaurantele capitalei au funcționat din plin iar transportul în comun era luat cu asalt la orele de vârf.

Totuși, ca la majoritatea europenilor, granițele suedeze sunt de acum închise pentru călătoriile considerate “neesențiale”.

Parlamentul suedez a accelerat de asemenea adoptarea unui proiect de lege care să permită închiderea școlilor primare și a grădinițelor dacă va fi nevoie.

Autoritățile sanitare, în prima linie.

De ce această atitudine în fața propagării virusului? se întreabă presa suedeză.

Guvernul spune că urmează recomandările Agenției publice de sănătate și că este pregătit.

Dacă autoritățile sanitare nu au cerut încă închiderea școlilor este pentru că persoanele în vârstă trebuie să stea acasă, nu copiii, argumentează ele.

“Imediat ce Agenția de sănătate publică va cere guvernului să ia o decizie, o vom aplica rapid”, declarat la jumătatea lunii martie ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren.

Încrederea pe care o are guvernul în autoritățile sanitare nu stârnește însă unanimitate.

Mai mulți experți și personalități publice au acuzat Agenția că pune în pericol viața oamenilor.

Cât va menține Suedia actuala politică?

Suedia a justificat parțial poziția sa evocând cazul Marii Britanii, care a urmat o strategie similară până când Downing Street a schimbat direcția.

În condițiile în care presiunea crește asupra guvernului suedez și a Agenției de sănătate publică, autoritățile rămân pe poziții, respingând orice măsuri drastice, pe care nu le consideră suficient de eficiente pentru a justifica impactul asupra societății.

Luni, Johan Giesecke, fost epidemiolog la Institutul național de control al bolilor infecțioase și actual consilier la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a încurajat chiar suedezii să iasă și să profite de soarele primăvăratic.

“Luați un prieten și mergeți la un metru unul de celălalt. Nu vă îmbrățișați vecinul. Aduceți un termos și așezați-vă pe o bancă. Este rău pentru sănătate să stați acasă”, a spus Giesecke, la televiziunea publică SVT.

Rămâne de văzut cât va rămâne ancorată în această strategie – țara, împotriva tuturor așteptărilor, nu a fost la fel de afectată ca vecinii săi nordici, care aplică măsuri mai stricte pentru stoparea pandemiei.

Marți, 2.272 noi cazuri au fost detectate în regatul scandinav cu circa 10 milioane de locuitori, unde 36 de persoane au murit în urma infecției.

În Norvegia și Danemarca – care au fiecare circa jumătate din populația suedeză – s-au înregistrat 2.566 și, respectiv, 1.703 cazuri. Finlanda, 5,5 milioane de locuitori, avea luni 792 de cazuri.

Cu toate acestea, numărul real al persoanelor infectate este cu siguranță mai mare, în condițiile în care testele sunt efectuate selectiv.

 

Sursa:HotNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *