UPDATE ora 14:25. Președintele francez Emmanuel Macron l-a ales pe Stéphane Séjourné, ministru de Externe în guvernul demisionar al lui Gabriel Attal, să ocupe postul de comisar european din partea Franței, conform unui comunicat de presă al Palatului Elysée citat de Euronews.
În informare, se precizează că Séjourné îndeplinește “toate criteriile necesare” și că decizia a fost luată cu consultarea prim-ministrului desemnat, Michel Barnier. Séjourné este văzut ca aliat al președintelui Macron și ca membru vechi al partidului Renaissance. Anterior învestirii în funcția de ministru de Externe, a fost președintele grupului politic Renew Europe din Parlamentul European.
Știrea în formă inițială. Comisarul european francez Thierry Breton a anunţat luni că va demisiona din funcţia de membru al organului executiv al UE, din cauza unei rupturi cu Ursula von der Leyen. În scrisoare de demisie publicată în această dimineață inclusiv pe X (Twitter), Breton o acuză pe von der Leyen că a făcut presiuni asupra Franței să prezinte un alt candidat care să-l înlocuiască, deși a fost desemnat de președintele Emmanuel Macron ca și candidat oficial al țării pentru un al doilea mandat în Colegiul Comisarilor.
“Prin urmare, în lumina acestor evoluții – o altă mărturie a unei guvernări îndoielnice – am ajuns la concluzia că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul colegiului. Așadar demisionez din funcția mea de comisar european, cu efectiv imediat“, a încheiat Breton.
Președinta Comisiei urmează să prezinte săptămâna acesta lista de noi comisari pentru cel de-al doilea mandat al său. Potrivit relatărilor din presă, era de așteptat ca Breton să primească un portofoliu important, și era luat în calcul inclusiv pentru vicepreședinția executivă. Fiecare stat membru UE va avea un loc la masa Comisiei, deși ponderea și importanța lor politică variază foarte mult în funcție de portofoliu.
Breton a fost comisarul UE pentru industrie și piața internă în mandatul anterior al Ursulei von der Leyen, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale UE, de la producția de arme până la reglementarea Big Tech.
sursa: biziday