Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia, a declarat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski pentru a explica o remaniere ministerială în curs care îl include pe şeful diplomaţiei.
“Unii dintre ei sunt miniştri de cinci ani şi avem nevoie de o nouă energie”, a declarat Zelenski, care le-a mulţumit miniştrilor la final de mandat în cadrul unei conferinţe de presă comune cu prim-ministrul irlandez Simon Harris de la Kiev, relatează AFP şi Reuters, conform Agerpres.
Volodimir Zelenski este chiar el președintele Ucrainei de aproximativ cinci ani, fiind ales în 2019 în această funcție.
Sesiunea s-a încheiat înainte de a fi discutată demisia ministrului de externe Dmitro Kuleba, până acum cel mai important nume vizat de remanierea guvernamentală, informează membrii parlamentului pe platforma Telegram.
Context
Această remaniere este cea mai mare din Ucraina de la declanşarea invaziei ruse în februarie 2022.
Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, alţi cinci miniştri şi vicepremieri, precum şi şeful Fondului activelor statului însărcinat cu privatizările şi-au prezentat demisiile în Parlament.
Un înalt responsabil al preşedinţiei a declarat pentru AFP că Dmitri Kuleba şi preşedintele Zelenski “vor discuta şi vor decide” în privinţa viitorului său post.
Potrivit anumitor informaţii, lui Kuleba i s-ar putea propune un post important care să aibă în atribuţii integrarea Ucrainei în NATO, pe care Kievul se ambiţionează să o obţină cât mai curând posibil.
Plecările a patru miniştri au fost validate miercuri de deputaţi. Demisia unei titulare a postului de vicepremier şi cea de la Fondul activelor de stat nu au reuşit să întrunească suficiente voturi, iar votul asupra demisiei lui Kuleba a fost amânat pentru joi, potrivit unei surse parlamentare citate de France Presse.
Dmitro Kuleba este una dintre figurile ucrainene cele mai vizibile de la declanşarea războiului cu Rusia. El a cerut în permanenţă o susţinere occidentală mai mare pentru Ucraina şi a încercat să convingă ţările curtate de Moscova, în Africa şi în Asia în particular, să susţină Kievul.
Preşedintele Zelenski l-a demis şi pe adjunctul şefului administraţiei sale, Rostislav Şurma, acuzat că a abuzat de postul său pentru a-şi asigura beneficii economice pentru familia sa prin intermediul unei structuri anticorupţie antiguvernamentale.
sursa: stiripesurse.ro