Virtuțile laptelui de măgărițe sunt lăudate încă din Antichitate. Se spune că regina Egiptului, Cleopatra, se scălda în laptele acestor animale pentru a-și păstra tinerețea. La noi se spune doar că laptele de măgăriță este un fel de panaceu. Iar efectele se simt, într-adevăr, spun cei care l-au încercat…
Atrași de aceste povești, mai mulți români au înființat, în ultimii câțiva ani, ferme de măgărițe. Ei au dorit, fiecare în parte, să deschidă o afacere de nișă, care să le facă viața mai bună.
Ileana Berci, din Cluj, este un astfel de exemplu. A lucrat timp de mai mulți ani pe vase de croazieră. În 2018 a revenit în țară, cu sănătatea șubrezită. „Mă îmbolnăveam din două în două săptămâni”, a povestit ea. Și atunci a aflat că laptele de măgăriță este unul dintre cele mai bune mijloace pentru creșterea imunității. A cumpărat nouă măgărițe. Laptele lor a ajutat-o să își recapete sănătatea.
De aici s-a născut ideea afacerii. A înființat ferma „Magic Milk”, care are acum 130 de măgărițe. Laptele lor îl vinde sau îl folosește ca materie primă pentru un săpun cosmetic.
O poveste oarecum asemănătoare are și Liviu, din localitatea Pietrari, jud. Vâlcea. El a lucrat zece ani la Poșta Regală Britanică, înainte de a reveni în România. Ajuns în România, bărbatul a găsit o modalitate de a câștiga bani, după a început să crească mai multe animale printre care păsări, capre şi măgari, de care este foarte atașat, cum spun vecinii. Liviu comercializează acum lapte de măgăriță, care poate ajunge la prețuri de până la 100 de lei litru.
O fermă de măgărițe s-a deschis anul trecut și în comuna Turburea, din Gorj. E inițiativa unei femei care și-a dorit o afacere inedită și profitabilă. Are acum peste 30 de animale în fermă și își dorește să o extindă.
Ferma a fost înființată anul trecut. „Este cea mai mare fermă de lapte de acest gen din județul Gorj. Ferma are un efectiv de 33 capete din care 3 sunt pui, 2 masculi si 28 femele. Aștept sosirea a cel puțin 15 pui vara aceasta. Doresc sa îmi extind piața de desfacere în Târgu Jiu si localitățile limitrofe cum ar fi Rovinari și Târgu Cărbunești”, a spus antreprenoarea Paula Vasile.
Ea a anunțat că va dona și parte din producție copiilor care provin din familii defavorizate. „Doamnele reprezintă 70% din audiența mea si majoritatea clienților au cumpărat lapte pentru copii care au tuse persistentă, astm bronșic, imunitate scăzută si alergie la lapte de vacă. Răspunsul a fost extrem de pozitiv. Sunt conștientă că prețul nu este accesibil pentru toată lumea și mi-am propus să donez o parte din producție copiilor care ar putea beneficia de produsul meu, dar provin din familii cu dificultăți financiare. Faptul că putem ajuta copii ne aduce o satisfacție imensă mie și echipei”, a mai anunțat Paula Vasile.
Specialiştii spun că laptele de măgăriţă este uşor de digerat, plin de vitamine şi ar lupta chiar şi împotriva virușilor. Are mai multe vitamine şi mai puţine grăsimi decât cel de vacă. Nutriționiștii susțin că laptele de măgăriţă e medicament. Nu are nevoie nici măcar de fierbere, pentru că nu conţine bacterii. E considerat un antibiotic natural.
În ultimii ani, numărul fermelor de măgăriţe, o afacere de nișă, a tot crescut. Acum sunt în toate zonele ţarii, în Prahova, Bihor, Argeş, Brașov sau Cluj. Tinerii sunt de regulă cei care se înhamă la un astfel de business.
Laptele de măgăriţă se bea cu moderație. Astfel, 50 ml pe zi ar fi suficient, spun specialiştii, care recomandă cure de cel puţin o lună pe an pentru întărirea imunităţii.
sursa: puterea