• Wed. Sep 18th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

22 de români dintr-o rețea de trafic de migranți au ajuns pe mâna procurorilor (Video)

Sep 4, 2024

Cincisprezece persoane au fost reţinute, iar alte şapte au fost plasate sub control judiciar de procurorii DIICOT, într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

DIICOT arată că, în perioada ianuarie – iunie 2023, s-ar fi constituit şi a acţionat, în cadrul unei rute transfrontaliere de trafic de migranţi ce includea România (ca ţară de tranzit) – Ungaria – Italia, un grup de criminalitate organizată.

Acesta era format din mai mulţi cetăţeni români, aflaţi în contact direct cu membrii unor grupări transfrontaliere specializate. Activitatea lor a constat în organizarea şi efectuarea de transporturi frauduloase de migranţi pe ruta menţionată, în schimbul unor sume de bani.

„Din cercetări a rezultat că membrii grupului infracţional organizat, constituit în sistem piramidal, au deţinut roluri determinate şi au acţionat pe mai multe paliere. Astfel, o parte dintre suspecţi au coordonat şi menţinut legătura cu membrii unor reţele transfrontaliere de trafic de migranţi şi au primit de la aceştia cereri de transport fraudulos al unor migranţi aflaţi pe teritoriul României.

Aceștia erau preluați acestora din locaţii situate în zona de vest şi transportați fraudulos din România în Italia (la adrese indicate) în schimbul sumei de 1.300 euro pentru fiecare migrant astfel transportat şi ajuns la destinaţie”, precizează anchetatorii.

Procurorii adaugă că, în realizarea activităţii infracţionale, suspecţii ar fi achiziţionat autoutilitare şi ansambluri de mari dimensiuni pe care le-au pregătit, prin aranjarea unor mărfuri şi modificarea compartimentelor de marfă (amenajarea unor spaţii speciale), astfel încât să ofere posibilitatea ascunderii migranţilor transportaţi pentru a nu fi depistaţi în mod facil în eventualitatea unui control.

„Tot pentru asigurarea transporturilor, membrii grupului au identificat şi racolat persoane dispuse să conducă autovehiculele, în calitate de şoferi sau antemergători, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 300 – 500 euro pentru fiecare migrant transportat.

Ulterior, după primirea locaţiilor unde erau cazaţi migranţii de către membrii grupărilor transfrontaliere, suspecţii au efectuat predarea acestora către şoferii racolaţi şi îmbarcarea în mijloacele de transport”, spun procurorii.

Pe lângă asigurarea costurilor privind carburanţii, hrana, asigurările şi rovinietele, membrii grupului infracţional organizat ar fi pus la dispoziţia şoferilor implicaţi documente de transport (CMR-uri care nu corespundeau realităţii) şi sigilii (în vederea sigilării compartimentului de marfă al autoutilitarelor cu care se transportau migranţii) pentru a se crea astfel aparenţa efectuării unor transporturi rutiere de mărfuri şi a se reduce riscul unor controale ale poliţiei de frontieră, menţionează DIICOT.

„În acest context şi în vederea realizării scopului propus, au fost efectuate mai multe transporturi de migranţi de către membrii grupului infracţional organizat, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat pe ruta România – Ungaria – Slovenia – Italia, o parte semnificativă a acestora fiind însă depistate de către autorităţile de poliţie din România (610 migranţi în 27 episoade distincte), Ungaria (8 migranţi în luna aprilie 2023), Slovenia (20 migranţi în luna martie 2023 şi 59 în iunie 2023) şi Italia (28 migranţi depistaţi în luna iunie 2023) ca urmare a colaborării poliţieneşti şi judiciare, dar şi prin intermediul ordinelor europene de anchetă şi cu sprijinul Eurojust şi Europol”, mai arată anchetatorii.

Sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *