Doi cercetători americani de la organizația independentă americană CNA (Centrul de Analiză Navală) au identificat pe imaginile furnizate de satelitul comercial Planet Labs imagini capturate pe 26 iulie, care par a arăta o rampă de lansare în construcție, la 475 km nord de Moscova. Mai exact, aceasta este în apropiere bazei Vologda-20 (sau Cebsara), unde sunt stocate focoase nucleare. Acest lucru este complet neobișnuit, rampele de lansare nefiind în proximitatea bazelor de stocare, iar din analiza imaginilor a reieșit că este vorba de o rampă ce ar urma să lanseze racheta strategică (capabilă să poarte încărcătură nucleară) Burevestnik, despre care Putin spunea că are o rază “de facto nelimitată”, pentru că este propulsată de un motor, la rândul său, alimentat cu energie nucleară.
Conform cercetătorilor americani, în Vologda se contruiesc nouă platforme de lansare orizontale, amplasate pe trei rânduri, în interiorul unor berme (protecții) înalte, care le pot feri de eventuale atacuri, sau poate pentru a preveni o explozie accidentală. Acestea sunt conectate prin căi de acces către clădirile în care rachetele și componentele acestora sunt stocate și întreținute, precum și de complexul de buncăre în care sunt stocate focoasele nucleare. Cercetători CNA au arătat că “amplasamentul este potrivit pentru un sistem mare de rachete fixe, iar singurul sistem mare de rachete fixe pe care îl dezvoltă în prezent rușii este Burevestnik/Skyfall”.
Deși codul NATO, SSC-X-9 Skyfall (ploaie puternică), sugerează o armă de mare capacitate, testele anunțate până acum de ruși (ultimul în octombrie 2023) au fost controversate, presa occidentală (NY Times, BBC) citând oficiali americani care au susținut că toate testele cu Burevestnik/Skyfall au eșuat. Unii experți occidentali susțin că Burevestnik nu deține capacități care să depășească rachetele de croazieră de care Moscova dispune deja și că, mai degrabă, va răspândi radiații de-a lungul traseului său de zbor și chiar va contamina zona de lansare, având în vedere motorul său alimentat cu energie nucleară. De asemenea, având în vedere viteza subsonică de propulsare, aceasta va fi mai ușor de detectat și mai vulnerabilă.
Concluzia cercetătorilor este că Rusia se pregătește cel mai probabil de un test, deși amplasarea neobișnuită a rampei lângă buncărele cu ogive nucleare poate fi și un semnal. Reuters a contactat CIA, Departamentul de Stat al SUA, US Air Force și NORAD, dar niciuna dintre aceste instituții nu a dorit să comenteze în legătură cu construcția rampelor de lansare de la Vologda.
sursa:biziday