Zborul în care se aflau cele 28 de persoanele a decolat de pe aeroportul din Leipzig, din estul Germaniei. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, cei asupra cărora s-a stabilit aplicarea acestei măsuri sunt infractori afgani condamnați, care nu aveau dreptul să rămână în Germania și împotriva cărora au fost emise ordine de deportare. Este prima dată când cetățeni afgani sunt trimiși înapoi în Afganistan, de când talibanii au preluat puterea în Kabul, în 2021. Din acel moment, Berlinul a încetat să mai trimită oameni în Afganistan din cauza preocupărilor legate de respectarea drepturilor lor.
Guvernul german a mulțumit “partenerilor regionali cheie” pentru sprijinul lor și a menționat apoi că sunt în pregătire și alte deportări. Potrivit Der Spiegel, zborul de deportare a fost rezultatul a două luni de negocieri secrete, mediate de Qatar deoarece Germania nu menține relații diplomatice cu regimul taliban.
În ultima perioadă, în Germania a existat o dezbatere politică intensă legată de regulile de azil și deportare, care s-a intensificat în zilele dinaintea alegerilor din Thuringia și Saxonia, două landuri estice unde partidul extremist anti-imigrație AfD conduce în sondaje. În urma atentatului terorist din Mannheim, de la sfârșitul lunii mai, și a celui din apropiere de Düsseldorf, de săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a promis că va căuta modalități de creștere a numărului deportărilor și de reducere a imigrației legale, încercând astfel să răspundă îngrijorării de la nivelul opiniei publice.
Ieri, guvernul german a anunțat că a decis să înăsprească legile privind azilul și să faciliteze posibilitatea de a deporta cetățenii refuzați sau pe cei care sunt înregistrați în alte state UE. De asemenea, poliției federale i se va acorda posibilitatea să efectueze controale pentru arme în zonele cu o criminalitate ridicată, precum gările, și va putea folosi pistoale paralizante pentru a opri suspecții violenți.
Autoritățile vor avea, de asemenea, dreptul să utilizeze datele biometrice, inclusiv recunoașterea facială, pentru a determina identitatea celor care fac diverse infracțiuni, folosind în acest sens și informațiile compilate despre solicitanții de azil. Toate aceste măsuri vin în sprijinul prevenției de noi atacuri teroriste.
sursa:biziday