Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă seară, doar în capitala Caracas, însă acțiuni de protest au avut loc și în alte orașe importante. Unul din liderii opoziției, fosta deputată María Corina Machado, s-a alăturat mulțimii din capitală și, într-un apel pentru extinderea protestelor în toată țara, a transmis că “nimic nu este mai presus decât vocea oamenilor, iar aceștia au vorbit”.
Autoritățile i-au interzis doamnei Machado să candideze la scrutinul de luna trecută, astfel că în locul său, opoziția l-a avut candidat pe Edmundo Gonzalez. Machado a fost acuzată de insurecție, motiv pentru care, în ultimele săptămâni, a stat ascunsă.
În Caracas a avut loc și o contramanifestație, a susținătorilor lui Maduro, astfel că pe străzi au fost desfășurați militari și a fost suplimentat numărul de polițiști și jandarmi.
Pe 29 iulie, Comisia Electorală, controlată de apropiații lui Maduro, a declarat că acesta a obținut 51% dintre voturi, dar a refuzat să publice rezultatele detaliate. Reprezentanții opoziției au prezentat un bilanț alternativ – potrivit lor, după centralizarea a 83% din totalul voturilor, Gonzalez avea un sprijin de 67%. Imediat după anunțul Comisiei, proteste antiguvernamentale au izbucnit în capitală și în marile orașe, iar până acum au fost reținute 2.400 de persoane.
Maduro este președinte din 2013 și, potrivit unui studiu al Institutului de Studii Administrative Superioare din Caracas, sub președinția sa, PIB-ul Venezuelei a scăzut cu 73%.
sursa: biziday