O sursă guvernamentală britanică afirmă că cererea trimisă Washingtonului în urmă cu mai bine de o lună pentru a permite lansarea rachetei Storm Shadow în Rusia încă așteaptă un răspuns.
Washingtonul împiedică efectiv Marea Britanie să permită Kievului să tragă rachete Storm Shadow în interiorul Rusiei, pe fondul temerilor administrației Biden privind o escaladare a războiului din Ucraina, notează publicația britanică The Times.
Pe măsură ce crește presiunea asupra Occidentului de a-și relaxa regulile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, Marea Britanie așteaptă aprobarea SUA înainte de a da undă verde ucrainenilor. Cu toate acestea, cererea a intrat în sistem acum mai bine de o lună, iar oficialii încă așteaptă, a declarat o sursă guvernamentală britanică.
Aceștia au declarat că înțelegerea lor a fost că subiectul a fost efectiv „blocat în sistemul lor”. O a doua sursă guvernamentală britanică a confirmat că „discuțiile cu aliații sunt încă în desfășurare în legătură cu Storm Shadow”, iar o a treia sursă din domeniul apărării a descris-o ca fiind „un proces de rutină al SUA”.
Se înțelege că, deși Regatul Unit dorește să ofere Ucrainei libertatea de a face ceea ce dorește cu arma cu rază lungă de acțiune, este nevoie de consensul aliaților, inclusiv al SUA, al Franței și al unei a treia țări NATO care nu a fost dezvăluită.
Storm Shadows poate trage asupra unor ținte aflate la o distanță mai mare de 155 de mile și ar putea fi folosită pentru a lovi baze militare aflate mai adânc în interiorul Rusiei, care au fost cruciale pentru efortul de război al Moscovei în Ucraina.
Sabrina Singh, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului american al Apărării, a recunoscut joi, în cadrul unui briefing, că SUA sunt „îngrijorate de escaladare” în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a loviturilor cu rază lungă de acțiune.
Ea a sugerat, de asemenea, că armele cu rază lungă de acțiune nu sunt necesare pentru a ajuta Ucraina să își elibereze teritoriul.
Matthew Palmer, însărcinat cu afaceri al SUA în Regatul Unit, într-un interviu pentru Times Radio care va fi difuzat duminică, s-a distanțat de ideea că SUA ar avea vreun cuvânt de spus în această chestiune, afirmând că termenii în care armele britanice ar putea fi utilizate sunt o chestiune care ține de Londra și Kiev. „Nu am de gând să mă implic în această conversație”, i-a spus el lui Theo Usherwood.
O teorie din cadrul armatei britanice este că SUA ar putea aștepta să evalueze impactul sau consecințele operațiunii ucrainene în Rusia înainte de a lua o decizie, deși au declarat că se așteaptă ca problema să fie rezolvată rapid.
Ofensiva ucraineană în Rusia, pusă pe seama blocajului occidental
Un membru al comisiei ucrainene pentru apărare a declarat pentru The Times că Ucraina a fost forțată să întreprindă operațiunea transfrontalieră în Kursk din cauza refuzului Occidentului de a permite Kievului să folosească rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune asupra țintelor din Rusia,
Președintele Zelenski a solicitat în repetate rânduri permisiunea de a utiliza ATACMS donate de americani și Storm Shadows britanice pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, dar de fiecare dată a fost refuzat din cauza temerilor că ar putea duce la o escaladare a conflictului.
Solomiia Bobrovska, un deputat ucrainean, a declarat că câștigurile Rusiei pe frontul de est de la începutul acestui an ar fi putut fi oprite dacă Ucraina ar fi putut utiliza aceste arme pentru a distruge obiective militare și logistice aflate în spatele liniilor de front.
Atacul asupra regiunii ruse Kursk, care intră acum în cea de-a 12-a zi (DE SÂMBĂTĂ), a spus ea, a fost o acțiune defensivă necesară din cauza progreselor treptate, dar constante, ale Rusiei și a atacurilor aeriene continue asupra civililor săi care locuiesc în orașe apropiate de graniță, cum ar fi Sumy și Harkov.
Bobrovska s-a întors săptămâna trecută de la Washington, unde a reprezentat comisia pentru apărare și securitate a parlamentului ucrainean, pentru a face presiuni asupra senatorilor și congresmenilor americani să permită utilizarea ATACMS.
„Dacă ni s-ar fi permis să folosim aceste rachete cu rază lungă de acțiune în Rusia, am fi fost capabili să prevenim multe dintre atacurile și operațiunile lor ofensive”, a spus ea. „Și cred cu adevărat că harta de acum ar fi ca în 2023, sau chiar mai bună”.
Ea a spus că refuzul Marii Britanii și al SUA de a acorda permisiunea a reprezentat o „trădare” a garanțiilor de securitate pe care Ucraina le-a primit ca parte a memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul distrugerii armelor nucleare rămase în țară după prăbușirea Uniunii Sovietice.
„Occidentul a promis să ne protejeze, dar acum, în fiecare zi, ne vedem nevoiți să demonstrăm de ce avem nevoie de aceste arme cu rază lungă de acțiune pentru a ne proteja”, a spus ea.
Președintele Zelenski a sugerat pentru The Guardian în luna mai că, în realitate, Downing Street așteaptă ca americanii să își dea acordul.
O decizie finală a Regatului Unit și a altor parteneri depindea de „consens”, poziția de la Washington fiind crucială, a sugerat el. „Știți cum funcționează”, a adăugat el.
Colby Badhwar, un analist militar independent, a declarat pentru The Times: „Administrația Biden continuă să își mențină politica conform căreia Ucrainei nu îi este permis să folosească focuri cu rază lungă de acțiune pentru a lovi adânc în Rusia; o interdicție care se aplică nu numai ATACMS-ului american, ci și Storm Shadow-ului britanic”. Deși Ucrainei nu i se permite să folosească Storm Shadow pentru a trage asupra țintelor din interiorul Rusiei, i se permite totuși să folosească alte arme occidentale, iar tancurile britanice Challenger 2 au fost deja reperate în regiunea Kursk.
Ministerul Apărării a declarat: „Nu a avut loc nicio schimbare în poziția Regatului Unit. Am furnizat ajutor militar pentru a sprijini dreptul clar de autoapărare al Ucrainei împotriva atacurilor ilegale ale Rusiei, în conformitate cu dreptul umanitar internațional. Suntem clari că echipamentele furnizate de Marea Britanie sunt destinate apărării Ucrainei.”
Vineri, autoritățile militare din orașul Pokrovsk din estul Ucrainei au îndemnat civilii să își accelereze evacuarea, deoarece armata rusă se apropie rapid de ceea ce a fost una dintre țintele-cheie ale Moscovei timp de luni de zile.
Oficialii din Pokrovsk au declarat într-o postare pe Telegram că trupele ruse „avansează într-un ritm rapid. Cu fiecare zi care trece, există din ce în ce mai puțin timp pentru a strânge bunurile personale și a pleca în regiuni mai sigure”.
Trupele ucrainene au încercat să distragă atenția militară a Kremlinului de la linia frontului din Ucraina prin lansarea unei incursiuni transfrontaliere îndrăznețe în regiunea Kursk din Rusia. Dar Zelenskyy a avertizat joi că Pokrovsk și alte orașe apropiate din regiunea Donețk „se confruntă cu cele mai intense atacuri rusești”.
sursa: stiripesurse.ro