• Wed. Sep 18th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Primul caz de poliomielită în Fâșia Gaza

Aug 18, 2024

Autoritățile sanitare palestiniene au raportat primul caz de poliomielită la un copil de 10 luni nevaccinat, în orașul Deir el-Balah din Gaza.

După ce au descoperit simptomele copilului, au fost efectuate teste în Amman, capitala Iordaniei, care au  confirmat poliomielita, au spus oficialii din domeniul sănătății.

Acesta este primul caz de poliomielită raportat în ultimii 25 de ani în enclava devastată de războiul dintre Israel și Hamas, declanșat în octombrie anul trecut.

Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din familia enterovirusurilor).

Această infecție are potențial fatal și afectează în primul rând copiii sub cinci ani. Ea se răspândește de obicei prin apă contaminată.

Pakistanul și Afganistanul sunt singurele țări în care răspândirea poliomielitei nu a fost niciodată oprită.

Campanii de vaccinare

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut o pauză de șapte zile a atacurilor pentru a permite începerea campaniilor de vaccinare în toată Fâșia Gaza, transmite Euronews.

Știm că trebuie efectuată o campanie de vaccinare eficace contra polio. Ținând seama de devastarea totală a Fâșiei Gaza, va fi necesară o acoperire vaccinală de 95% în fiecare ciclul al campaniei în două reprize, pentru a stopa transmiterea poliomielitei și a reduce riscul apariției acesteia, a spus acesta.

Facem apel la toate părțile să ofere imediat asigurări concrete, garantând pauze umanitare pentru campanie, a sublinait Antonio Guterres.

Se așteaptă lansarea a două runde de vaccinare împotriva poliomielitei la sfârșitul lunii august și în septembrie pentru a încerca să prevenim răspândirea poliovirusului variant de tip 2 (cVDPV2), a mai precizat acesta.

Infecții respiratorii, diaree, râie…

Dar poliomielita nu este singura problemă de sănătate cu care se confruntă Fâșia Gaza.

Potrivit Oxfam, forțele israeliene au distrus toate stațiile de epurare din Gaza și 70% din pompele de canalizare , ceea ce înseamnă că multe străzi din Gaza sunt inundate cu apă contaminată, creându-se astfel un mediu propice răspândirii bolilor.

Acest lucru este deosebit de periculos în lunile fierbinți de vară, când țânțarii și alte insecte proliferează și alimentele se strică mai repede.

Ca urmare a conflictului, rezidenții din Gaza se confruntă cu o creștere a cazurilor de  infecții respiratorii, diaree, scabie și păduchi, erupții cutanate, varicelă și hepatită A.

Sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *