Variola maimuței (monkeypox – mpox) este o infecție foarte contagioasă, provocată de un virus din familia poxvirusurilor. Inițial, virusul s-a transmis de la animale la om, dar în prezent avem transmitere de la om la om.
Virusul are un grad mare de rezistență în mediu uscat sau la temperaturi ridicate, persistând o perioadă mai lungă pe unele suprafețe.
Simptome
Studiile au demonstrat că perioada de incubație a variolei maimuței este, în general, între 6 și 13 zile, iar simptomele care pot apărea sunt următoarele: erupții cutanate veziculoase, care pot provoca prurit (mâncărimi) sau leziuni pe orice parte a corpului (inclusiv în jurul organelor genitale și anusului), febră, durere în gât, ganglioni limfatici măriți în volum, durere de spate, durere musculare și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Erupția cutanată, care poate fi asociată cu prurit sau poate fi dureroasă, se modifică pentru ca în final să formeze fo crustă.
În unele cazuri, boala poate fi letală. Infecția poate fi severă în cazul copiilor de vârstă mică, femeilor însărcinate, persoanelor suferinde de boli cronice, care au sistemul imunitar slăbit. În cazurile grave, se pot vedea leziuni pe tot corpul, în special în zona gurii, ochilor și a organelor genitale.
Transmitere
Variola maimuței se transmite prin contact prelungit cu o persoană care este infectată cu acest virus sau prin contactul prelungit cu obiecte sau suprafețe contaminate. De asemenea, variola maimuței se poate transmite între oameni și prin picături răspândite prin tuse sau strănut, însă doar în cazul unui contact prelungit și de la distanță mică. Studiile au mai demonstrat că este posibilă și transmiterea prin placentă de la mamă la făt.
Virusul ajunge în organism prin:
- pielea lezată,
- tractul respirator,
- ochi,
- nas,
- gură,
- contact cu fluide corporale.
Variola maimuței nu a fost declarată infecție cu transmitere sexuală. Totuși, expunerea directă și prelungită, specifică contactului intim, și expunerea la fluide corporale infectate favorizează răspândirea bolii de la o persoană la alta.
Protecție
Pentru a ne proteja de această infecție, medicii recomandă:
- igiena adecvată a mânilor – cu apă și săpun sau dezinfectant cu alcool;
- izolarea persoanelor infectate, iar intrarea în contact cu acestea se face cu măsuri de protecție:mască, mănuși;
- vaccinul tradițional împotriva variolei umane care poate oferi protecție.
Dacă o persoană suspectează că s-a infectat cu acest virus și prezintă simptome specifice, trebuie să se adreseze medicului și să ofere informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare. Este indicat ca persoanele care călătoresc în țările în care virusul este endemic să evite contactul cu animalele bolnave și consumul vânatului.
”Ar trebui să știm că într-adevăr, prudență trebuie să existe. Mai ales că un contact foarte apropiat de două persoane poate să ducă, din păcate, și la transmitere”, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.
Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că au fost raportate peste 14.500 de infecții cu mpox și peste 450 de decese din cauza mpox de la începutul acestui an și până la sfârșitul lunii iulie. Aceasta reprezintă o creștere cu 160% a infecțiilor și o creștere cu 19% a deceselor, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Potrivit AFP, Organizația Mondială a Sănătății urmează să publice în curând primele recomandări ale comitetului său de urgență privind mpox.
sursa: puterea