• Sun. Sep 8th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Sănătatea mintală a tinerilor, în declin în toată lumea!

Aug 17, 2024

Specialiștii  atrag atenția asupra unui fenomen periculos: declinul  sănătății  mintale a tinerilor din toată lumea.

Un studiu realizat de un consorțiu de experți pentru The Lancet, și prezentat de The Guardian, subliniază creșterea ”alarmantă” a problemelor de sănătate mintală a tinerilor din întreaga lume.

Și, totodată,  studiul evidențiază cauzele responsabile de acest fenomen:

  • Schimbările climatice
  • Perspectivele legate de activitatea profesională
  • Rețelele sociale
  • Inegalitățile între generații.
  • Commission on Youth Mental Health. Acesta arată că sănătatea mintală a tinerilor din întreaga lume este în declin de cel puțin două decenii și recomandă acțiuni urgente pentru abordarea cauzelor.

    Psihiatrul australian Patrick McGorry, coordonatorul studiului, spune: ”Aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem”.

    Potrivit cercetărilor, problemele de sănătate mintală reprezintă cel puțin 45% din povara bolii în rândul persoanelor cu vârste între 10 și 24 de ani și, totuși, doar 2% din bugetele globale de sănătate sunt alocate acestor afecțiuni.

    Raportul mai indică și faptul că, inclusiv în țările cele mai bogate, doar mai puțin de jumătate din necesarul susținerii sănătății mintale este satisfăcut.

    Pentru profesorul McGorry, cauza principală a acestui declin este legată de contextul economic global, responsabil de ”fragmentarea societăților noastre”. ”Această fragmentre este cauzată de neoliberalism, conform căruia totul este o marfă”, subliniază profesorul McGorry.

    Potrivit acestuia, individualismul și competiția distrug legăturile sociale, erodează serviciile publice și dau putere industriilor și afacerilor dăunătoare.

    La prima vedere poate părea că generațiile anterioare au avut mai multe încercări, legate de depresie, războaiele mondiale, amenințările nucleare. Dar, în realitate, generația actuală este mult mai puțin sigură și încrezătoare într-un viitor mai bun.  Provocările cu care se confruntă generația de azi sunt fără precedent, sunt devastatoare și sunt mai grave ca niciodată, spune prof. McGorry.

    La acest studiu au participat psihiatri, psihologi, cercetători, dar și tineri și s-a abordat inclusiv problema impactului internetului. Concluzia; tinerii sunt foarte des online, ceea ce poate fi o sursă de riscuri pentru sănătatea mintală.

  • Sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *