Potrivit “Wall Street Journal” (WSJ), sabotarea gazoductului Nord Stream, care transporta gazul rusesc în Europa în urmă cu doi ani, a fost efectuată de un grup de sabotori ucraineni condus de fostul șef al forțelor armate Valeri Zalujni, care ar fi acţionat împotriva ordinelor președintelui Volodimir Zelenski, relatează Euronews, conform Rador Radio România.
Presa germană a reconstituit miercuri povestea unuia dintre presupușii autori, un scafandru profesionist în vârstă de 44 de ani, Volodimir Zuravlov, de naționalitate ucraineană, care ar fi fugit din Polonia, unde locuia, înainte de a primi un mandat european de arestare, emis în iunie, de către Procuratura Federală Germană.
Ziarul american a dezvăluit că, potrivit mai multor surse, inclusiv unii dintre participanții citați în exclusivitate și patru oficiali înalți de la Kiev, Zelenski a aprobat inițial planul, dar s-a retras în urma indicațiilor CIA.
În ciuda acestui fapt, Zalujni, demis din funcția sa în acest an și acum ambasador la Londra, ar fi continuat, deși generalul a negat indiscreția ca fiind o “simplă provocare”.
Sabotajul ar fi fost efectuat cu un iaht închiriat și de un echipaj de șase persoane, printre care scafandri instruiți. Printre ei era o femeie, o acoperire pentru a-i face pe ofițeri să pară ca un grup de turiști.
“Totul a început dintr-o noapte de băutură intensă și determinarea de fier a câtorva persoane, care au avut curajul să-și riște viața pentru țara lor”, a spus sursa.
Părți din scoop-ul ziarului par confirmate de o investigație a poliției germane de aproape doi ani, care a obținut comunicații prin e-mail, telefon mobil și prin satelit, precum și amprente și mostre de ADN de la presupusa echipă de sabotaj.
Deși nu a fost confirmată oficial, este vorba despre o versiune surprinzătoare a poveștii, deoarece fusese ipotizată de mai multe ori implicarea Rusiei în sabotaj.
Se știu puține despre Zuravlov, membrul comandoului care a fugit din Polonia după mandatul de arestare (care durează 60 de zile), cu excepția faptului că a abandonat Polonia și a reușit să fugă în Ucraina.
Împreună cu instructorul de scufundări, anchetatorii ar urma să fie pe urmele altor două persoane, printre care și o femeie (toți ucraineni). Potrivit celor raportate de agenția AFP înainte de WSJ, cei trei au transportat explozibili la fața locului la bordul unui vas cu pânze, Andromeda, pe care justiția germană a aprins lumina reflectoarelor în 2023.
Barca a plecat din Rostock, Germania, pe malul Mării Baltice, apoi s-a oprit pe o insulă daneză și, ulterior, a atins și apele suedeze și poloneze.
Gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 au fost aruncate în aer într-un act de sabotaj la sfârșitul lunii septembrie 2022: deflagrațiile au deteriorat trei dintre cele patru conducte. Ancheta asupra faptelor este condusă în Germania de Poliția Federală și Biroul Federal de Poliție Criminalistică, în numele Procurorului General.
O anchetă a fost efectuată și de Suedia, dar s-a concentrat doar pe unul dintre sabotaje. Totuși, în luna februarie, anchetatorii scandinavi au decis să închidă cazul, întrucât faptele nu sunt de competența lor.
Pista “Andromeda”
La Berlin, purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Wolfgang Büchner, nu a comentat această ultimă evoluție, dar a sugerat presei că justiția germană este hotărâtă să continue investigațiile asupra sabotajului, indiferent de autori, relatează France 24.
“Ancheta se desfășoară… fără distincție de persoană și indiferent de rezultat”, a spus el, adăugând că acest lucru nu schimbă cu nimic faptul că Rusia duce un război de agresiune contrar dreptului internațional împotriva Ucrainei.
Potrivit presei germane, instructorul de scufundări ucrainean Volodimir Z. locuia nu departe de Varșovia.
El este suspectat de justiția germană că ar fi fost implicat, alături de alți doi scafandri ucraineni, prezentați de presa germană drept Ievhen U. și Svitlana U., în sabotarea gazoductului din adâncurile Mării Baltice.
Trio-ul ar fi transportat explozivii la fața locului la bordul unei ambarcatiuni cu pânze, “Andromeda”, în legătură cu care procuratura germană a dezvăluit în 2023 că a deschis o anchetă. Potrivit anchetatorilor, această ambarcaţiune cu pânze a plecat de la Rostock, în Germania, pe Marea Baltică, apoi s-a oprit pe o insulă daneză, înainte de a merge în Suedia și Polonia.
Contactați, scurt, telefonic de diverse mass-media germane, Volodimir Z. și Svitlana U. au infirmat orice implicare în atentat.
O lipsă de cooperare care surprinde la Berlin
Autoritățile germane sunt surprinse pe plan intern de lipsa de cooperare din partea Poloniei în această anchetă, potrivit presei germane, care evocă posibile complicităţi de care ar fi putut beneficia trioul ucrainean în această țară.
“În cercurile de informații, se crede că acesta s-ar putea să fi fost avertizat”, afirmă săptămânalul german “Der Spiegel”, care publică și o anchetă privind acest caz.
Polonia, care a încercat să-și reducă dependența de gazul rusesc în ultimii ani, se opune de multă vreme Nord Stream 2, spunând că va consolida poziția dominantă a Moscovei pe piața europeană.
Autoritățile poloneze au cerut în repetate rânduri Germaniei să abandoneze proiectul. “Sub acoperirea cooperării economice, Rusia ar putea influența acțiunile unuia dintre cei mai importanți parteneri economici și politici ai UE și NATO: Germania”, a susținut în 2020 în special prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, în cotidianul german “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
Implicarea Kievului în cauză
În timp ce Suedia și Danemarca încetaseră deja investigarea cazului la începutul anului, anchetatorii germani și-au continuat munca.
Potrivit presei germane, niciun element nu indică în acest stadiu că suspecții ucraineni ar fi acționat la ordinele autorităților din țara lor, a serviciului secret sau armatei.
După acuzații vizând Rusia și Statele Unite, ochii s-au îndreptat rapid spre Ucraina, care neagă orice responsabilitate în acest sabotaj. “Nu aș face niciodată asta”, a afirmat în iunie 2023 președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru cotidianul german “Bild”.
În martie 2023, “New York Times” afirmase deja, pe baza unor informații consultate de informațiile americane, că în spatele sabotajului s-ar afla un “grup pro-ucrainean”, dar fără implicarea șefului statului.
Câteva luni mai târziu, o altă anchetă jurnalistică a arătat cu degetul responsabilitatea unui controversat agent secret ucrainean. Prezentat drept creierul operațiunii, Roman Şervinski, ar fi “coordonat” echipa de sabotori ucraineni, fără să se știe dacă a acționat la ordinele Kievului.
Sursa: stiripesurse.ro