Consumul de cafea poate scădea riscul de infarct! Asta arată un studiu care arată beneficiile consumului de cofeină! Sigur, e vorba de cantități bine stabilite, căci ca în cazul oricărui exces, consumul excesiv de cofeină poate avea efecte secundare severe.
“CONSUMUL UŞOR-MODERAT DE CAFEA SCADE MORTALITATEA TOTALĂ ŞI CARDIOVASCULARĂ: DATE DIN STUDIUL UK BIOBANK
Unul din cele mai mari şi importante studii recente referitoare la impactul cafelei asupra sănătăţii globale şi a celei cardiovasculare a adus o veste bună pentru iubitorii de cafea. Studiul de cohortă UK Biobank, finanţat de sistemul britanic de sănătate (NHS), ce a urmărit de-a lungul a 11 ani (durata mediană) aproape o jumătate de milion de britanici a concluzionat că un consum de 0.5 până la 3 ceşti de cafea pe zi s-a asociat cu o reducere a mortalităţii totale şi cardiovasculare.
Documentarea sănătăţii cardiovasculare s-a făcut inclusiv prin imagistică prin rezonanţă magnetică nucleară şi evaluarea diferiţilor parametri de sănătate cardiovasculară, inclusiv rigiditatea pereţilor arteriali (la peste 30.000 de participanţi), iar datele au fost favorabile cafelei chiar şi pe aceste repere de structură şi funcţionalitate cardiovasculară. Un studiu spaniol din 2021 documentase şi o relaţie favorabilă cu fibrilaţia atrială, iar studiul UK Biobank vine să confirme faptul că nu există asocieri negative cu hipertensiunea arterială şi, suplimentar, aduce explicaţii pentru mecanismele de protecţie din partea cafelei, în primul rând efectele pe rigiditatea vasculară şi unii parametri structurali şi funcţionali obiectivaţi prin imagistică magnetică nucleară (“RMN” cardiac).
Riscul relativ de mortalitate la consumul uşor spre moderat de cafea (0.5-3 ceşti) a fost calculat la 0.88 comparativ cu zero cafea, deci o reducere a riscului cu 12% (pt specialişti: HR multivariat 0.88, CI 95%: 0.83-0.92, p<0.0001), transmite medicul Adrian Copcea”, expert în diabet.
sursa: stiripesurse