• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Stamate: Membrii CSM au atras prea multă atenție la postările de pe rețelele ale magistratei Sanduța

Jul 3, 2024

Stamate: Membrii CSM au atras prea multă atenție la postările de pe rețelele ale magistratei Sanduța

Deputata Olesea Stamate susține că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au atras prea multă atenție la postările de pe rețelele ale magistratei Victoria Sanduța, în contextul în care s-a discutat numirea până la plafon. „Acestea sunt, mai degrabă, niște aspecte de disciplină și trebuie examinate prin prisma respectării eticii și disciplinei judecătorului, decât prin prisma exercițiului care a avut loc. Mi s-a părut un pic exagerat”, a menționat deputata PAS la emisiunea „Rezoomat”.

„Există codul de etică al judecătorului care are prevederi destul de clare, ce este admisibil și ce nu este admisibil ca și comportament pentru judecători. Eu nu cred că ar trebui să fie așa de multă atenție pentru fiecare postare din rețelele de socializare, că-i critică, că nu-i critică, potrivit stiripesurse.

Mai mult decât atât, acestea sunt, mai degrabă ,niște aspecte de disciplină și trebuie examinate prin prisma respectării eticii și disciplinei judecătorului, decât prin prisma exercițiului de confirmare sau de neconfirmare pentru numirea până la plafon. După mine, sunt 2 exerciții separate, care ar trebui să fie tratate separat.

Uite, ai codul de etică, ai comportamentul judecătorului, ai văzut 1,2,3, 4… a încălcat codul de etică sau nu. Deci, regulile stabilite pentru comportamentul judecătorului a încălcat, nu, merită o sancțiune, de care sancțiune, disciplinară și așa mai departe. În contextul acesta, da, în contextul în care s-a discutat numirea până la plafon, și mie mi s-a părut un pic exagerat”, a declarat Olesea Stamate.

Magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Aceasta va fi propusă președintei Maia Sandu pentru eliberarea din funcția de judecător.

Judecătoarea a venit cu mulțumiri pentru toți cei care i-au transmis mesaje de susținere, după decizia CSM și declară că „reputația ei e mai importantă decât funcția”.

Magistrata Marina Rusu califică drept abuz grav ceea ce s-a întâmplat astăzi în Consiliul Superior al Magistraturii, când magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de CSM pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, urmând a fi propusă Maiei Sandu, pentru eliberarea din fotoliul de judecător.

Momente tensionante la ședința din 1 iulie a Consiliului Superior al Magistraturii. Magistrata Victoria Sanduța, care a cerut să fie numită în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, a fost pusă să dea explicații pe comentariile și postările de pe pagina sa de Facebook. „Vă depășiți atribuțiile. E o depășire a limitelor și a bunului simț”, a declarat Sanduța.

Pe 29 mai 2024, magistrata Victoria Sanduța a fost la Consiliul Superior al Magistraturii să întrebe când va fi examinată cererea repetată de numire a sa în funcție, după doi ani de suspendare, când președinta Maia Sandu a refuzat să o desemneze. „Am înțeles că scenariul e scris și spectacolul cu denumirea: „Reconfirmarea în funcție a judecătorilor respinși de preşedintele țării fără nicio probă” e aproape gata de a fi pus în scenă, dar nu sunt pregătiți pentru ziua premierei”, a scris atunci Sanduța.

Anterior, Victoria Sanduța, care face parte din lista celor 13 magistrați propuși de CSM pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, dar respinși de șefa statului, Maia Sandu, a scris, pe Facebook, că după această decizie, a avut o situație neplăcută cu un reprezentant al unui ONG din țară, care a presupus că aceasta ar avea un conflict personal cu președinta și chiar i-a recomandat să se adreseze la organele competente, pentru a afla „de ce informație dispune Președinția în privința ei”, odată ce candidatura i-a fost respinsă.

Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.

Juristul Nicolae Eșanu a spus că nu este surprins de informația despre respingerea de către președinte a unor candidaturi propuse pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. „Spun că pentru mine nu a fost o surpriză, deoarece eu aș fi fost foarte surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”.

Magistrata Victoria Sanduța a rupt tăcerea după ce șefa statului, Maia Sandu, a refuzat să o numească până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 judecători. „Mă simt de parcă am luat Premiul II Simpatia Publicului, după bunul meu coleg, Valentin, Domnul să te aibă în Împărăția sa, iar juriul „profesionist” m-a exclus din cursă. Ceva îmi amintește asta, Hey ho! Let’s go! Justiție&Rock’n Roll”, a scris aceasta, într-o postare pe Facebook. De partea cealaltă, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a spus că este surprins de faptul că mai mulți judecători au fost refuzați de Președinta Maia Sandu. „Sper ca dna Sandu are probe convingătoare că cei 13 judecători nu mai merită sa activeze ca judecător”, a declarat Gribincea.

Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” a tras un semnal de alarmă în legătură cu refuzul președintei Maia Sandu, referitor la numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a 13 judecători, inclusiv și judecătoarea Victoria Sanduța, președinta Asociației Judecătorilor „Vocea Justiției”. Asociația califică refuzul drept un semnal foarte periculos, transmis către întreg sistemul judecătoresc și societate, prin adoptarea acestui refuz nemotivat.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a venit cu explicații. Președinta a declarat că unii judecători au fost refuzați pentru că „nu merită” să fie judecători. Totodată, aceasta a menționat că sunt cazuri când magistrații au o diferență de 5 mil. lei între venituri și cheltuieli.

În replică, magistrata Sanduța, a acuzat-o pe Maia Sandu de „manipulare a societății, prin declarații ce utilizează informații ascunse sau evazive”. „Asta se numește manipulare – a prezenta o informație pentru public, în așa fel, încât nimeni nu poate verifica și nu poate da replică în acel moment, dar publicul deja a primit informația și și-a făcut concluzia pe care și-a dorit-o manipulatorul”, a scris aceasta, pe Facebook.

sursa: stiripesurse.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *