• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Sancțiune de 10.000 de lei pentru Radio Dobrogea după declarațiile lui ÎPS Teodosie despre femeile abuzate: „ar trebui să își ducă crucea”

Jul 3, 2024

Postul Radio Dobrogea aparținând Arhiepiscopiei Tomisului  a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului cu 10.000 de lei. Sancțiunea a fost impusă pentru nerespectarea obligației de a menționa numărul de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice, după o serie de declarații controversate făcute de IPS Teodosie în timpul emisiei, în care acesta a sfătuit o femeie abuzată de soț „să își ducă crucea“.

Declarații controversate la Radio Dobrogea

După o emisiune radio în care IPS Teodosie a oferit îndrumări și sugestii unei femei care a sunat ​​pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la maltratarea psihologică din partea soțului ei, a fost impusă o sancțiune. Astfel, ÎPS Teodosie a sfătuit-o pe femeie să îndure provocările uniunii ei conjugale și să se abțină de la a solicita divorțul, subliniind importanța îmbrățișării poverilor ei.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia” – au fost afirmațiile pe care CNA le-a sancționat drastic.

Conform legislației în vigoare, radiodifuzorii sunt obligați să difuzeze automat numărul de telefon Telverde destinat victimelor violenței domestice în cadrul emisiunilor sau știrilor care abordează acest subiect. Lipsa menționării acestui număr în emisiunile Radio Dobrogea a dus la aplicarea sancțiunii de către CNA.

Ce spune CNA?

„Întrunit în ședința publică din data de 02.07.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat, ca urmare a autosesizării, raportul de monitorizare întocmit de Direcția Control pentru emisiunea „Cuvântul ierarhului”, ediția din 20.06.2024, difuzată de postul Radio Dobrogea din Constanța.

La finalul dezbaterilor, Consiliul a decis să sancționeze Radio Dobrogea cu amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 42^2 si ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „42^2 – În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”; 42^3 „Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”, în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin citirea textului „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice” însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde”.

Și alte posturi TV au fost sancționate

Printre afirmațiile invitatului emisiunii, IPS Teodosie: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”; „Ce să faceţi? Să fiţi şi după voia soţului, nu numai după voia dumneavoastră. V-aţi căsătorit, căsătoria este o cruce. De aceea, cununile pe care le-aţi primit pe cap sunt cununi de mucenici, să faceţi şi voia soţului ca să nu destrămaţi căsnicia” – motivează CNA.

De asemenea, TVR Cluj și TVR Gorj au fost sancționate cu somații publice în cadrul aceleiași emisiuni.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *