• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Primele explicații ale lui Joe Biden pentru oboseala și bâlbele din dezbaterea cu Donald Trump

Jul 3, 2024

Joe Biden a estimat marţi că dezbaterea sa ratată de joi în faţa lui Donald Trump se explică prin oboseala legată de deplasările sale internaţionale recente, după ce în iunie el se deplasase în Franţa, apoi în Italia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele american a apreciat că “nu a fost prea inteligent” de a fi “călătorit prin lume de mai multe ori” cu puţin timp înainte de această confruntare şi că aceasta l-a făcut “aproape să adoarmă pe scenă” în timpul unei întrevederi cu donatori democraţi lângă Washington.

“Aceasta nu este o scuză, ci o explicaţie”, a adăugat Biden.

“Eu nu i-am ascultat pe consilierii mei”, a mai spus democratul de 81 de ani, la cinci zile după dezbaterea în timpul căreia el a apărut aproape confuz şi uneori complet pierdut în faţa predecesorului său republican, cu care trebuie să se confrunte în noiembrie în alegerile prezidenţiale.

Până acum, principalul argument al susţinătorilor săi era cel de a spune că Joe Biden a avut “o seară proastă”, trecătoare, şi de a sublinia că el suferă de o “răceală” care îi jenează vorbirea.

Un democrat îi cere „să arunce prosopul”

Parlamentari democraţi au început marţi să pună sub semnul întrebării în mod public starea sănătăţii lui Joe Biden, în timp ce Casa Albă şi însuşi preşedintele încearcă fără succes ”să ţină sub control incendiul”, comentează miercuri France Presse.

”Am speranţa că el va lua decizia dificilă şi dureroasă de a se retrage. Îi cer respectuos să facă asta”, a scris texanul Lloyd Doggett marţi la prânz. Acest parlamentar democrat este primul care îi solicită public lui Biden să ”arunce prosopul”.

În faţa nemulţumirii în creştere din Partidul Democrat, vicepreşedinta Kamala Harris s-a declarat marţi ”mândră” că face tandem cu preşedintele Biden. ”Joe Biden este candidatul nostru, l-am învins pe Donald Trump o dată şi îl vom bate din nou”, a afirmat ea într-o declaraţie pentru postul de televiziune CBS News.
Optimismul arătat de Harris este un lucru tot mai rar în tabăra democrată, după prestaţia lamentabilă a lui Joe Biden în faţa rivalului său republican Donald Trump la dezbaterea televizată organizată de CNN joia trecută.

Panică în tabăra liderului american

Această dezbatere dezastruoasă a suscitat un val de panică în tabăra democrată, unde unii se întreabă deja deschis asupra facultăţilor lui Joe Biden, precum şi asupra viitorului candidaturii sale.

Preşedintele american se deplasase în Franţa din 5 până pe 9 iunie, pentru festivităţile prilejuite de aniversarea Debarcării aliate în Normandia şi pentru o vizită de stat. În ziua sosirii sale, pe 5 iunie, după ce călătorise noaptea, el a rămas la hotel toată ziua.

Apoi, el s-a deplasat în Italia din 12 până pe 14 iunie, pentru un summit G7, după care s-a dus direct la un eveniment de campanie în California.

Democratul s-a retras apoi timp de şase zile pentru a pregăti dezbaterea cu consilierii săi la reşedinţa din Camp David, lângă Washington, perioadă în care el nu a avut activitate publică.

Ce spun sondajele

Potrivit unui sondaj difuzat marţi de CNN, 75% din alegătorii intervievaţi consideră că Partidul Democrat ar avea şanse mai mari la alegerile din noiembrie cu un alt candidat decât Joe Biden.

Donald Trump este creditat cu 49% din intenţiile de vot la nivel naţional, faţă de 43% pentru rivalul său democrat, diferenţa fiind neschimbată faţă de precedentul sondaj de acest fel, realizat în luna aprilie.
sursa: stiripesurse.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *