• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ministerul Mediului și ANPM semnează Acordul de Mediu pentru FAST Danube

Jul 3, 2024

Unul din cele mai importante proiecte pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, FAST Danube, a primit, azi, Acord de Mediu, din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Documentul, care prevede condițiile în care va putea fi derulat acest proiect menit să îmbunătățească navigația pe Dunărea de Jos, între Porțile de Fier II și Chiciu-Silistra, întocmit de specialiștii Direcției Conservarea Naturii, Biodiversitate și Direcției Controlul Poluării și Reglementări, din cadrul ANPM, a fost semnat de către Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele instituției, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în prezența Ministrului Mediului, Mircea Fechet și a Vicepreședintelui ANPM, Eugen Ioan Cozma.

FAST Danube se va desfășura pe teritoriile județelor Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași, fiind inclus în lista de proiecte din Master Planul General de Transport al României 2014-2030. Proiectul include lucrări de dragare, construcția unor structuri de regularizare a fluviului, în interiorul acestuia și lucrări de stabilizare a malurilor, al căror scop este de a reduce rata sedimentării viitoare în zona șenalului, ca urmare a proceselor de transport al sedimentelor, după lucrările inițiale de dragare capitală.

Lungimea totală a tronsonului pe care vor fi executate aceste lucrări este de 488 de kilometri (între km 845,5 și km 375), exclusiv de-a lungul sectorului româno-bulgar, în zona a 12 puncte critice, cum sunt denumite acestea în proiect, șase din acestea pe sectorul românesc și șase pe cel bulgar. Cele 12 puncte critice – Gârla Mare, Salcia, Bogdan-Secian, Dobrina, Corabia, Vardim, Iantra, Batin, Kosui, Bechet, Belene și Popina – se intersectează cu 22 de situri Natura 2000, 15 arii de protecție specială avifaunistică și șapte situri de importanță comunitară/ zone de conservare specială.

„Evaluarea adecvată a concluzionat că toate tipurile de intervenții din cadrul proiectuluiu, inclusiv dragarea, pot avea un impact semnificativ aasupra componentelor biodiversității de interes comunitar, de aceea, specialiștii noștri în domeniul Biodiversității au propus măsuri de protecție și un program detaliat de monitorizare în patru etape, care pot asigura un nivel nesemnificativ al impactului rezidual pentru toate habitatele și speciile protejate, din siturile Natura 2000 analizate”, a subliniat Președintele ANPM,Laurențiu Alexandru Păștinaru.

Conform Acordului de Mediu, perioada de implementare a proiectului FAST Danube este de aproximativ șapte ani, din care doi ani sunt pentru lucrări de dragare și construcție, iar pe toată durata desfășurării acestuia vor avea loc activități de monitorizare a efectelor structurilor construite asupra mediuluiși a condițiilor hidromorfologice.
suesa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *