• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Atenție! Băuturile energizante pot mări riscul de atac de cord

Jul 3, 2024

Băuturile energizante provoacă probleme cardiace majore, chiar creșterea riscului de atac de cord, avertizează un studiu al Societății de Electrofiziologie Cardiacă, Societatea de Electrofiziologie Pediatrică și Congenitală și Clinica Mayo.

Cercetătorii americani de la aceste prestigioase instituții au analizat dosarele medicale aparținând unui număr de 144 de pacienți supraviețuitori ai unui atac de cord. Datele au arătat că 5% dintre aceștia consumau una sau mai multe băuturi energizante cu puțin timp înainte de atacul de cord.

Autorii studiului spun că încă nu se poate pune în legătură directă consumul de energizante și atacul de cord. Totuși, ei susțin  că acest  studiul atrage atenția asupra necesității de a consuma aceste băuturi în cantități moderate pentru a evita riscurile.

Cofeină, taurină, guarana…

Băuturile energizante pot conține până la 300 de miligrame de cofeină/doză. Asta înseamă o cantitate de trei ori mai mare comparativ cu o ceașcă de dimensiuni obișnuite.

Dar aceste băuturi numite energizante conțin și alte ingrediente care le conferă această proprietate. Este vorba despre ingrediente cu proprietăți stimulative – ca de exemplu taurina și guarana –  care nu sunt reglementate  de Food and Drug Administration.

De fapt, exact aceste ingrediente ”nereglementate” sunt bănuite că accelerează ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Numeroase studii au ajuns la concluzia că băuturile cu cofeină măresc presiunea asupra ficatului și pot afecta metabolismul substanțelor chimice în organism. Este un motiv în plus de a se limita consumul de băuturi cofeinizate.
sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *