• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Reteaua acuzată de fraude bancare a fost decapitată: Cum acționau infractorii

Jun 30, 2024

Şase persoane au fost arestate preventiv, iar o a şaptea a fost plasată sub control judiciar, într-un dosar în care suspecţii sunt acuzaţi de fraude bancare, procurorii identificând până în prezent peste 30 de victime din întreaga ţară.

Conform anchetatorilor, infractorii îşi racolau victimele, spunându-le că din conturile lor bancare au fost făcute plăţi neautorizate şi îndrumându-le către un aşa numit „call center”, unde membri ai grupului infracţional, sub pretextul că le ajută pe victime, obţineau datele bancare ale acestora, făcând apoi transferuri din conturile lor.

Ce spun procurorii

În dosarul instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, procurorii au pus sub acuzare 7 persoane, pe care le-au dus la audieri în urma a 58 de percheziţii. Şase dintre acestea au fost arestate preventiv, pentru a şaptea judecătorul emiţând ordonanţă de control judiciar. Suspecţii sunt acuzaţi de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Conform procurorilor, aceştia au pus la punct „o amplă schemă infracţională”, prin care au înşelat 32 de persoane, cetăţeni români din întreaga ţară. Victimele erau contactate şi li se comunica faptul că din conturile lor bancare au fost făcute plăţi nepermise, titularii conturilor fiind îndrumaţi să sune la un aşa numit ,,call center”. Acolo le răspundeau la telefon tot membri ai grupului infracţional, care obţineau date bancare sensibile ale titularilor de cont.

Ulterior, folosind aceste date, infractorii făceau plăţi din conturile victimelor către conturi ale infractorilor sau ale unor apropiaţi ai acestora. Suspecţii au făcut astfel transferuri cu sume pornind de la 4000 de lei până la zeci de mii de lei. Banii erau apoi transferaţi dintr-un cont în altul pentru a li se pierde urma. Operaţiunile financiare au fost făcute atât pe teritoriul României, cat şi în ţări ale Uniunii Europene şi non-UE. Pentru instrumentarea acestui dosar, autorităţile judiciare române au colaborat cu cele din alte ţări, acţiunea investigativă implicând nu doar percheziţii, ci şi interceptarea convorbirilor purtate de pe numere de telefon folosite de membrii grupului. De asemenea, operatori de comunicaţii mobile şi entităţi bancare au colaborat cu procurorii în acest caz.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *