• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Șoc în Grecia – Atentat cu bombă la locuința celui mai important magistrat din țară

Jun 28, 2024

Un ofiţer de poliţie însărcinat cu asigurarea securităţii locuinţei preşedintei Curţii Supreme Civile şi Penale din Grecia a fost grav rănit joi într-un atentat cu bombă incendiară, a anunţat agenţia oficială ANA, relatează AFP și Agerpres.

Poliţistul a suferit arsuri de gradul doi la faţă şi la o mână în momentul atacului comis în faţa locuinţei judecătoarei Ioanna Klapa, cel mai important magistrat din Grecia, a precizat agenţia.
Brigada antiteroristă din Grecia a fost însărcinată cu ancheta asupra acestui atac.

Rol important împotriva neonaziștilor

Klapa s-a numărat printre principalii judecători de instrucţie la un proces istoric din 2020 împotriva partidului neo-nazist “Zorii Aurii”, la finalul căruia cei mai influenţi membri ai formaţiunii au primit sentinţe grele cu închisoarea.
Liderul partidului, Nikos Michaloliakos, a fost condamnat la 13 ani şi jumătate de închisoare.
Printre crimele imputate acestui grup neonazist se numără asasinarea în 2013 a unui rapper antifascist şi a unui migrant pakistanez, precum şi bătăile violente aplicate unor pescari egipteni şi sindicalişti comunişti.

Michaloliakos a fost eliberat condiţionat pentru scurt timp în mai, însă autorităţile judiciare au anulat decizia luna aceasta şi el s-a întors la închisoare.

“Zorii Aurii”, o organizaţie xenofobă şi antisemită creată de Michaloliakos, a fost vreme de zeci de ani un partid marginal, până la criza datoriilor din Grecia, în 2010.

Atunci, partidul a capitalizat pe furia opiniei publice în fata imigraţiei şi a politicii de austeritate, şi chiar a intrat în Parlament pentru prima dată, în 2012, cu 18 locuri.
sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *