• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia avertizează că dronele americane de deasupra Mării Negre pot duce la o „confruntare directă” cu NATO

Jun 28, 2024

Ministerul rus al Apărării a emis un avertisment dur cu privire la creșterea numărului de drone americane ce operează deasupra Mării Negre, sugerând că aceste activități ar putea duce la o „confruntare directă” între Rusia și NATO. Declarația, raportată de The Moscow Times, subliniază tensiunile în creștere dintre cele două superputeri nucleare.

„Asemenea zboruri multiplică probabilitatea unor incidente în spațiul aerian, care cresc riscul unei confruntări directe între Alianță și Rusia”, a menționat ministerul rus al Apărării într-un comunicat de presă. Moscova acuză Statele Unite că folosesc aceste drone pentru a sprijini Ucraina în atacurile asupra unor ținte aflate pe teritoriul Rusiei, susținând astfel implicarea crescândă a NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev.

Acuzații de coordonare a atacurilor ucrainene

Acest avertisment vine la câteva zile după ce Rusia a acuzat forțele armate americane că au asistat Ucraina în ghidarea unui atac cu rachete cu rază lungă asupra unor ținte din Crimeea, un incident în urma căruia au murit patru persoane, inclusiv un copil. Pentagonul a răspuns acestei acuzații afirmând că ucrainenii „iau propriile decizii” în ceea ce privește țintele pe care le lovesc.

Reacția autorităților ruse

Andrei Belousov, noul ministru rus al Apărării, a cerut măsuri rapide pentru a răspunde la ceea ce a numit „provocările americane”. „Aceasta demonstrează implicarea tot mai mare a Statelor Unite și țărilor NATO în conflictul din Ucraina de partea regimului de la Kiev”, a subliniat ministerul rus în comunicatul său.

Contextul misiunilor cu drone

Statele Unite desfășoară în mod regulat misiuni cu drone deasupra Mării Negre, operațiuni pe care le consideră conforme cu dreptul internațional, fiind efectuate în spațiul aerian neutru. Tensiunile au escaladat în martie anul trecut, când două avioane de luptă rusești au provocat prăbușirea unei drone americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre. Incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la o posibilă escaladare a conflictului dintre Rusia și SUA.

Aceste dezvoltări subliniază fragilitatea situației din regiune și potențialul pentru o escaladare periculoasă a tensiunilor. Comunitatea internațională urmărește cu atenție evoluțiile și răspunsurile ambelor părți în speranța de a preveni un conflict direct între NATO și Rusia.

sursa: puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *