• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Lovitură pentru consumatori: Facturile la gaze se scumpesc de la 1 iulie!

Jun 28, 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) anunță noi scumpiri la gaze. Astfel, începând cu data de 1 iulie, facturile la gaze se vor scumpi. Acest lucru vine ca urmare a majorării tarifelor de distribuție.

În acest context, foarte mulți români se întreabă cum îi va afecta această scumpire. Pentru a exemplifica mai bine, vom lua următorul exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei.

Scumpirea facturilor la gaze vine ca urmare a majorării tarifelor de distribuție a gazelor în medie cu 19%, începând cu data de 1 iulie. Aceasta decizie a fost luată de ANRE în cadrul ședinței de miercurea aceasta. Cum distribuția înseamnă circa 30% din prețul final, rezultă că facturile vor crește cu 6%, în plină vară.

Factorii care au condus la decizia ANRE de majorare a tarifelor

La rândul ei, ANRE motivează această majorare și susține că este determinată de trei factori. Printre aceștia se numără:

  • creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%
  • creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate
  • reducerea cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Citește și:  ANRE, amenzi de jumătate de miliard de lei pentru EFT, Tinmar, Nova Power and Gas și Freepoint Commodities

Planurile viitoare ale ANRE pentru stabilirea tarifelor reglementate

Noile tarife de distribuție se aplică pe un an tarifar, pentru perioada 1 iulie – 30 iunie.  În prezent, ANRE lucrează la stabilirea ratei reglementate a capitalului investit aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale.

La stabilirea acestei rate, Autoritatea are în vedere atingerea unui echilibru între necesarul de investiții pentru asigurarea calității serviciilor de transport și distribuție ale gazelor naturale și energiei electrice și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor acestor servicii. În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, scrie Economedia. 

sursa:puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *