• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Chelului, tichie de mărgăritar îi trebuia. e-TVA

Jun 28, 2024

Cine l-o fi sfătuit pe ministrul Boloș să vină cu grozăvia RO e-TVA, că, la studiile lui supra-doctorale și supra-aglomerate, cu câte patru facultăți absolvite deodată, ca nessul la pliculeț, trei în unu, cu atâtea cunoștințe amestecate, inclusiv de preoție, nu cred că îl mai țineau baierele să ,,creeze” bazaconia contabilă pe care a aruncat-o în spațiul public.

Nu avea destule probleme economia românească, dar în stilul pur dâmbovițean, ,,chelului, tichie de mărgăritar îi trebuie”.

Se vede că ministrul Boloș, care își face un nume de laudă cu digitalizarea ANAF, nu prea umblă prin țară.

Cui se adresează acest e-TVA ? Vedem că multinaționalele și nici băncile nu au protestat, în niciun fel, ci doar contabilii, micii ,,oropsiți” din SRL-uri.

În Las Fierbinți, la cârciuma lui Bobiță sau la Oaie, ,,evidența contabilă” se ține pe caiet și există permanent, în tejgheaua ,,unității”, un fond de rezervă, pentru șpagă, în eventualitatea unui control inopinat de la Fisc.

Despre e-TVA, ce să mai vorbim când, pentru acești ,,oameni de afaceri”, lumea se învârte în jurul ,,marilor metropole”, Dridu sau Slobozia.

Acestea sunt realitățile României, și nu singurele, pe care, cu siguranță, ministrul le cunoaște sau ar trebui să le cunoască mai bine.

Așa că, s-o lăsăm mai moale cu digitalizarea, când 68 la sută din populația țării locuiește la sate, unde unii nu au nici lumină electrică, darămite internet.

Nu contestăm intențiile și nici studiile lui Marcel Boloș, dar nu se prea vede în viața reală cum aplică acesta ,,cunoștințele acumulate”.

Potrivit declarațiilor sale, a urmat cursurile Facultăți de Ştiinţe Economice, la Universitatea din Oradea, specialitatea finanțe- asigurări, în perioada 1993-1997.

A studiat 5 ani la Facultatea de Electrotehnică si Informatică, cu specializarea electromecanică, pe care a absolvit-o în 1997, peste Facultatea de Științe Economice.

În perioada 2000 – 2005, a urmat la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Ştiinţe Economice, obținând o diplomă de ,,Doctor” în specializarea contabilitate.

În plus, a absolvit și Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Oradea, în aceleași perioade.

Ca preot misionar ortodox, politicianul poate sluji în mai multe parohii, iar activitățile care țin de preoție ar fi benevole. Boloș a devenit preot când avea 40 de ani.

Dacă CV-ul nu este ,,umflat”, după moda multor politicieni români, sigur este greșit, fiind redactat, probabil, de o secretară neatentă.

Aceasta se poate vedea și de pe pagina de internet a Guvernului, la rubica de Curriculum Vitae, redactată în franceză, că dor, ce dracu (ptiu, pușca pe limbă, ucigă-l toaca !) suntem cosmopoliți. Aici, ministrul Boloș este născut în anul 1768.

·         Curriculum Vitae

  • Guvernul României
  • 12 iul. 2023 — Curriculum Vitae. Nom / Prénom. Boloș Marcel Ioan. Nationalité. Roumaine. Date de naissance. 01.04.1768. Sexe. Masculin. Expérience …
  • 6 pagini

Cred că instrumentul de tortură a contabililor, e-TVA, a venit ca o ,,inspirație divină” la rugăciunile de seară ale ministrului Boloș, căruia, conform părerii noastre umile, i-ar fi stat mult mai bine ca ministru al cultelor, dacă ar mai fi existat Ministerul Culturii și Cultelor.

La 30 de ani lucra deja pe post contabil-șef, la Direcția Imobiliară a Primăriei Oradea. Apoi, a intrat în politică și n-a mai practicat contabilitatea. Nu a fost nici măcar membru cu drepturi depline a Corpului Experților Contabili Autorizați (CECAR), ci doar cu numele, pentru că nu a mai practicat și nu a susținut examenele periodice de autorizare.

Dar, să revenim la ,,instrumentul contabil” e-TVA.

După protestele și reacțiile virulente ale mediului de afaceri, ministrul spune că s-a întâlnit cu Corpul Experților Contabili Autorizați din România pentru elucidarea problemei decontului precompletat.

În 27 iunie, Marcel Boloş a anunţat noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument pe care îl consideră ,,vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat”.

Acesta a afirmat că, în urma unei şedinţei de lucru, la CECAR, s-ar fi convenit abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind diferenţele de TVA şi prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA.

În plus, s-a decis prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă şi revizuirea cuantumului amenzilor.

Rămâne de văzut dacă frica de Dumnezeu a ministrului Boloș va fi mai puternică decât banul, ochiul dracului.

Acesta a primit ordin de la partid, să facă liniște, să nu mai tulbure apele până la alegerile din toamnă. După acestea, o să vadă guvernanții ce vor face.

„Revin cu noutăţi pe tema decontului de TVA precompletat, instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale şi atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat. Înainte de toate, mă adresez tuturor experţilor contabili din ţară, exprimând respectul meu pentru munca voastră şi rolul esenţial pe care îl aveţi în ecosistemul financiar. Mulţumesc celor care au transmis mesaje constructive pe această temă, vă asigur că am tratat cu atenţie preocupările pe care mi le-aţi semnalat”, a scris ministrul Finanţelor pe Facebook.

Marcel Boloş precizează că, în ceea ce priveşte comunicarea, „deşi este evident că nu au reuşit să atingă nevoia de consultare pe care adoptarea unei astfel de măsuri o impune, la nivelul Ministerului Finanţelor, mediul de afaceri a fost consultat şi invitat în repetate rânduri la sesiuni de lucru şi a putut contribui activ la elaborarea regulilor necesare completării decontului precompletat şi a machetei de formular electronic”.

Ministrul vine și cu o ,,abureală” preoțească, o tristă blasfemie amestecată cu economia și finanțele:

,,Cu toate acestea, suntem dedicaţi să adaptăm şi să îmbunătăţim această iniţiativă în funcţie de nevoile şi sugestiile dumneavoastră”.

Adică, cu alte cuvinte: ,,Măi, fraierilor, tot o să facem ce știm noi”

Cu reprezentanţii Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, au fost convenite mai multe puncte:

1) Abrogarea prevederilor referitoare la nota de justificare privind difenţele de TVA prevăzute la art. 6 din OUG 70/2024;

2) Prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru notele de diferenţe TVA şi înlocuirea notei justificative pentru diferenţele de TVA cu notificarea de conformare adaptată modului e-TVA, prevăzut de art. 121, alin. (1) din Codul de Procedură Fiscală;

3) Prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferenţele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă;

4) Revizuirea cuantumului amenzilor

Le-am scris aici, pentru istorie, să avem dovada, dacă ministrul se va ține de cuvânt sau nu.

Marcel Boloș îmbină cam ciudat funcția de ministru la Finanțe cu ,,sarcina” de preot misionar, după cum afirmă chiar el, cu pioșenie.

A îmbrăcat veșmântul preoțesc la vârsta de 40 de ani și susține că „nu s-ar lăsa de Biserică” nici dacă cineva i-ar interzice acest lucru. Nu o să-i ceară nimeni să se lase de preoție, dar să aibă un pic frica lui Dumnezeu, cum i-ar putea cere contabilii din România, care completează tone de formulare la raportările trimestriale și anuale despre afacerile companiilor.
sursa:puterea.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *