• Mon. Jul 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Inteligența artificială are limitele ei: ChatGPT, acuzat că răspândește propagandă rusă!

Jun 20, 2024

ChatGPT, acuzat că răspândește propagandă rusă! Chatbot-urile oferă știri false despre propaganda rusă și mesaje false, scrie publicația Axios, citând un raport al NewsGuard, care urmărește dezinformarea în știri. Pentru a realiza studiul, specialiștii NewsGuard au folosit întrebări legate de textele create de John Mark Dugan, un fost ofițer american care a cerut azil în Rusia. Potrivit The New York Times, el produce și răspândește știri false în timp ce lucrează pentru propaganda rusă.

În studiul NewsGuard, 57 de cereri au fost folosite pentru a testa zece chatbots de top, în 32% din cazuri, chatbots au răspândit știri false rusești, citând site-uri locale false listate ca surse de încredere. Printre aceste știri s-au numărat articole despre presupusa descoperire a interceptărilor telefonice în reședința fostului președinte american Donald Trump, dar și „știri” despre o “fabrică de troli” ucraineană inexistentă creată pentru a interveni în alegerile americane.

Studiul a acoperit platforme precum ChatGPT-4 de la OpenAI, Smart Assistant de la You.com, Grok, Inflection, Mistral, Copilot de la Microsoft, Meta AI, Claude de la Anthropic, Gemini de la Google și Perplexity. “Acest raport demonstrează cu adevărat de ce industria trebuie să se concentreze pe știri și informații”, a declarat co-fondatorul NewsGuard, Stephen Brill. El a recomandat să nu se aibă încredere în răspunsurile pe care majoritatea “acestor chatbots le dau la întrebările legate de știri”.

Pericol pentru alegerile prezidențiale

Senatorul Mark Warner a declarat pentru Axios că este îngrijorat de fluxul tot mai mare de dezinformare în legătură cu alegerile prezidențiale din acest an. “Aceasta este o amenințare reală într-un moment în care, sincer, americanii sunt mai dispuși ca niciodată să creadă teorii ale conspirației nebunești”, a spus Warner.
La sfârșitul lunii mai, OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, a anunțat că, în ciuda faptului că Rusia desfășoară o campanie internațională de dezinformare la scară largă, experții nu au identificat încă utilizarea activă a noilor capacități tehnologice – inteligența artificială – în ea. În același timp, compania a recunoscut că au apărut deja cazuri izolate de utilizare a propagandei rusești.

OpenAI a menționat că au împiedicat cinci campanii de influență sub acoperire organizate de Rusia, China, Iran și Israel. Ei au încercat să “manipuleze opinia publică sau să influențeze rezultatele politice fără a dezvălui adevăratele identități sau intenții ale actorilor”. Campaniile au folosit modele OpenAI pentru a crea texte și imagini care au fost postate pe Telegram, X și Instagram.

Producătorul ChatGPT a declarat că a șters conturile asociate cu două operațiuni rusești, numite Bad Grammer și Doppelganger. Conținutul lor, de fapt, nu era nimic nou: au generat în principal conținut despre războiul din Ucraina, inclusiv prezentarea acestuia, a Statelor Unite, NATO și a Uniunii Europene într-o lumină negativă.

Sursa: stiripesurse.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *