Brigăzile ruse din Ucraina se confruntă cu o penurie de provizii, mai ales de muniție pentru artilerie. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), comentatorii ruși care urmăresc cu atenție conflictul au indicat că trupele ruse au “stocuri limitate” de muniție pentru artilerie. Această deficiență de artilerie rămâne o problemă majoră pentru forțele ruse. De asemenea, New York Times a raportat că Rusia încearcă să încheie un acord cu Coreea de Nord pentru a obține proiectile de artilerie suplimentare în timpul unei vizite planificate a lui Kim Jong-Un la Vladivostok în perioada 10-13 septembrie.
STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de vineri 8 septembrie 2023, pe măsură ce apar.
UPDATE 8 septembrie, ora 21.00 – Situația de la frontiera României pune în alertă SUA: Convorbire între Antony Blinken și Luminița Odobescu
Secretarul de stat Antony J. Blinken a discutat astăzi cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu. Secretarul Blinken și ministrul de externe Odobescu au discutat despre investigația României cu privire la resturile de dronă găsite în România, în apropiere de granița cu Ucraina.
UPDATE 8 septembrie, ora 20.30 – Trupele ucrainene, în alertă: Rușii ar pregăti un asalt masiv pe direcția Lyman
Rusia își acumulează forțele în apropierea satului Novoyehorivka din regiunea Luhansk, în direcția Lyman, care este unul dintre epicentrele luptei de pe frontul de est, a declarat purtătorul de cuvânt al Eastern Force Group, Illia Yevlash, pe 8 septembrie.
UPDATE 8 septembrie, ora 19.00 – Ucraina respinge relaxarea sancţiunilor contra Rusiei în schimbul revenirii acesteia în înţelegerea privind exportul cerealelor
Ucraina a respins vineri ideea privind o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în schimbul revenirii acesteia din urmă în înţelegerea care a permis timp de un an exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, relatează agenţia EFE.
“Slăbirea unei părţi a regimului sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse în schimbul restabilirii acordului privind cerealele ar fi un triumf al şantajului alimentar rusesc şi o invitaţie la noi valuri de santaj ale Moscovei”, a motivat Ministerul de Externe ucrainean, într-un mesaj postat pe Facebook de purtătorul său de cuvânt Oleg Nikolenko.
Acesta a reacţionat astfel după publicarea de către ziarul german Bild a unei presupuse scrisori pe care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a transmis-o ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care propune ridicarea parţială a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei dacă aceasta din urmă revine în acordurile privind exportul cerealelor prin Marea Neagră.
Propunerea lui Guterres ar include revenirea Rusiei în sistemul internaţional de plăţi SWIFT prin crearea unei filiale a Băncii Agricole Ruse, eliberarea sechestrului asupra unor active ruseşti în Europa şi facilităţi de acces în porturile europene. În plus, compromisul ar garanta că navele ruseşti nu vor fi atacate de Ucraina în Marea Neagră.
UPDATE 8 septembrie, ora 18.37 – RIA NOVOSTI: Deasupra localității Briansk au fost interceptate trei drone ucrainene
Apărarea antiaeraină a descoperit și doborât deasupra orașului Briansk trei drone de tip avion, două au fost distruse în aer, a comunicat vineri Ministerul Apărării al Rusiei. După cum se spune în comunicat, “pe 8 septembrie, ora 17.30 a fost stopată încercarea regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu dronă de tip avion asupra obiectivelor de pe teritoriul Federației Ruse”. Mijloacele de serviciu ale apărării antiaeriene au interceptat deasupra Brianskului trei drone, dintre care două au fost distruse în aer”.
UPDATE 8 septembrie, ora 18.10 – RIA NOVOSTI: Estonia vrea să devină prima țară care legiferează confiscarea activelor rusești
“Estonia intenționează să devină prima țară a Uniunii Europene care legiferează anul acesta confiscarea activelor rusești aflate sub incidența sancțiunilor… pentru finanțarea reconstruirii Ucrainei”, transmite agenția Bloomberg citându-l pe ministrul de externe al Estoniei, Margus Tsahkna. Șeful Ministerului estonian de Externe a remarcat faptul că guvernul va aproba proiectul de lege în decurs de două săptămâni, după care va fi trimis în parlament.
Anterior, Biroul estonian de date privind spălarea banilor (RAB) a comunicat că în Estonia au fost înghețate 34,8 milioane de euro, inclusiv peste 8,7 milioane de euro în conturile de plăți în avans ale Departamentului Fiscal și Vamal. După ce Rusia a început operațiunea militară specială din Ucraina, UE și țările membre G7 au înghețat aproape jumătate din rezervele valutare rusești în valoare de aproximativ 300 de miliarde de euro.
UPDATE 8 septembrie, 17.35 – TASS: Zelenski a recunoscut că ritmul acțiunilor de luptă și al livrărior de arme pentru Kiev încetinește
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ritmul acțiunilor de luptă, introducerea sancțiunilor anti-rusești și livrările de arme occidentale pentru Kiev încetinește. “Războiul încetinește. Așa este, o recunoaștem. Se complică și încetinesc toate procesele: de la sancțiuni la arme”, se arată pe site-ul șefului statului ucrainean. Zelenski a declarat că, pentru a accelera contraofensiva, Ucraina are nevoie de mai multă tehnică occidentală, între care avioane de vânătoare moderne. “Dacă noi nu suntem pe cer, dar Rusia este, ei ne opresc pe noi din aer. Opresc contraofensiva noastră”, a adăugat Zelenski.
UPDATE 8 septembrie, ora 16.52 – Multiple arestări în reţeaua de trafic care ducea tineri din Cuba să lupte pentru Rusia în Ucraina
Autorităţile cubaneze au anunţat că au arestat 17 persoane care ar fi implicate într-o reţea de traficanţi de persoane ce ar fi ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina, relatează Reuters. Cuba a dezvăluit la începutul acestei săptămâni că autorităţile lucrează pentru a “neutraliza şi dezmembra” reţeaua, despre care a spus că opera atât pe teritoriul cubanez, cât şi în Rusia.
Lderul grupului se baza pe două persoane care locuiesc pe insulă pentru a recruta cubanezi care să lupte contra cost în numele Rusiei în Ucraina.
Procurorul Jose Luis Reyes a declarat că cei implicaţi în scandal ar putea fi pedepsiţi cu până la 30 de ani de închisoare, cu închisoare pe viaţă sau chiar cu pedeapsa cu moartea, în funcţie de gravitatea şi tipul infracţiunilor, care variază de la trafic de persoane, luptă ca mercenari şi acţiuni ostile împotriva unui stat străin.
Alţi martori susţin că au fost recrutaţi direct de către forţele armate ruse. Guvernul cubanez a negat orice complicitate cu Moscova.
Rusia, care are legături politice puternice cu liderii comunişti de la Havana, a fost mult timp o destinaţie importantă pentru migranţii cubanezi care încearcă să scape de stagnarea economică de acasă. Cuba afirmă că nu are nicio implicare în războiul din Ucraina şi respinge ideea de mercenariat.
UPDATE 8 septembrie, ora 16.35 – Sunak intră la rupere peste Putin – Armata britanică va monitoriza Marea Neagră pentru a descuraja Rusia să lovească navele comerciale
Guvernul britanic a anunţat că serviciile militare şi de securitate britanice vor monitoriza Marea Neagră în încercarea de a descuraja Rusia să lovească navele comerciale care transportă cereale din Ucraina către ţările în curs de dezvoltare, informează The Guardian, conform News.ro.
UPDATE 8 septembrie, ora 16.08 – Ucrainenii vor să-i bage și pe români în conflict – Consilierul lui Zelenski vrea ca România să doboare drone și rachete pe teritoriu vecin
Un consilier de top a lui Zelenski spune că România ar trebui să doboare dronele şi rachetele ruseşti care se apropie de graniţele sale „pe o anumită rază”. El a spus că „tăcerea mieilor”, o trimitere la ezitarea autorităţilor române de a admite că o dronă rusă a căzut în ţară, nu este o soluţie.
UPDATE 8 septembrie, ora 15.20 – Forţele aeriene ucrainene au doborât 16 din 20 de drone lansate în cursul nopţii deasupra regiunii Odesa
Forţele aeriene ucrainene au doborât 16 din cele 20 de drone “Shahed”, de fabricaţie iraniană, lansate de Rusia în cursul nopţii în cel de-al cincilea atac din această săptămână asupra regiunii sudice Odesa, unde se află porturile de la Dunăre aflate în imediata apropiere de graniţa cu România, relatează Reuters.
Rusia şi-a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii ucrainene pentru exportul de cereale de pe Dunăre şi din portul Odesa de la jumătatea lunii iulie, când Moscova a renunţat la acordul mediat de ONU care permitea transportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră.
“În timpul nopţii, teroriştii ruşi au atacat regiunea Odesa pentru a cincea oară în această săptămână”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Comandamentul militar din Sud a precizat că 14 drone au fost doborâte deasupra regiunii Odesa şi alte două deasupra regiunii Mikolaiv. Acesta a precizat că dronele au fost lansate din Rusia şi din Crimeea.
Kiper a spus că o clădire nerezidenţială a fost avariată de resturi de la o dronă, dar nu a oferit alte detalii. El a raportat că nu au existat victime în regiunea Odesa.
Oficialii regionali au declarat că Rusia a atacat cu rachete şi regiunea sud-estică Zaporojie şi regiunea nord-estică Sumî, rănind mai multe persoane.
Serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că două persoane au fost rănite în regiunea Sumî şi au postat o înregistrare video care arată salvatorii scoţând o femeie rănită dintr-un crater provocat de o explozie. Femeia de 65 de ani şi un bărbat de 70 de ani au fost salvaţi după ce o clădire rezidenţială cu două etaje a fost avariată.
UPDATE 8 septembrie, ora 14.40 – Moldova, într-un `război hibrid` al lui Putin – Interviu cu generalul Breedlove, fost comandant suprem NATO
„R.Moldova este în mijlocul unuia din războaiele duse de Putin”, pe lângă cele din Ucraina și Georgia. În cazul Moldovei este un război hibrid, spune generalul american Philip Breedlove, fostul comandant suprem NATO între 2013 – 2016.
UPDATE 8 septembrie, ora 14.00 – Rusia lansează avioane în direcția Insulei Șerpilor pentru a șantaja coridoarele umanitare
Aceasta poate fi o amenințare la adresa coridoarelor umanitare care au fost deschise pentru evacuarea navelor din porturile ucrainene – a declarat, joi seară, șefa centrului de presă al Comandamentului Operațional „Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, relatează Slovo i dilo preluat de Rador.
UPDATE 8 septembrie, ora 13.30 – VIDEO – CIA încearcă să atragă ruși pentru a lucra ca spioni prin difuzarea unui mesaj video sensibil
Agenţia centrală de informaţii a SUA (CIA), care încearcă să recruteze cetăţeni ruşi ca spioni, a difuzat un video adresat oficialităţilor de la Moscova în care li se cere acestora să spună adevărul despre un sistem plin de denunţători mincinoşi, relatează vineri Reuters.
UPDATE 8 septembrie, ora 11.57 – Teroare cu morți și răniți scoși de sub dărâmături, după ce Rusia a atacat un post de Poliție din Krivi Rih
În timp ce Rusia atacă dezlănțuit la granița României, iar resturi de dronă au căzut pe teritoriul țării noastre, Ministerul Apărării din România anunță exerciții de mobilizare a populației. De asemenea, un alt anunț al Ministerului Apărării vizează recrutarea de noi militari.
UPDATE 8 septembrie, ora 11.22 – MApN semnalează o știre falsă propagată de ruși – România NU a cerut ucrainenilor ‘mutarea operațiunilor militare departe de granițe’
Ministerul Apărării Național semnalează o știre falsă publicată pe contul de Telegram al publicației rusești Pravda, în care se afirmă că ministrul român al apărării naționale ar fi cerut ucrainenilor să „mute desfășurarea operațiunile militare departe de granițele cu România”, în contextul incidentelor din ultima perioadă, inclusiv căderea unei drone rusești în județul Tulcea.
UPDATE 8 septembrie, ora 10.00 – Ucraina anunță că femeile cu studii medicale trebuie să se înregistreze pentru serviciul militar
Femeile ucrainene care au studii medicale trebuie să se înregistreze la birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie, au anunţat joi forţele armate ale ţării într-o postare pe Facebook, relatează CNN.
UPDATE 8 septembrie, ora 09.00 – Americanii trimit avioane de luptă în România, după ce drone rusești au căzut pe teritoriul țării noastre
Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, a anunțat că în contextul atacurilor Rusiei la granița României vor fi dislocate, în țara noastră, aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA pentru suplimentarea misiunilor NATO de poliție aeriană.
UPDATE 8 septembrie, ora 08.00 – Blinken a vizitat o şcoală unde soldaţii ruşi au ţinut prizonieri şi au torturat ucraineni
Secretarul de stat american Antony Blinken a văzut cu ochii săi unul dintre locurile unde soldaţii ruşi care au ocupat Ucraina au comis atrocităţi, potrivit CNN.
Înaltul diplomat american a vizitat o şcoală din Yahidne, la circa două ore spre nord de Kiev, unde soldaţii ruşi au ţinut prizonieri localnici ucraineni, i-au torturat şi i-au lăsat pe mai mulţi să moară.
Valeri Polhui, un supravieţuitor, a descris cum 127 de persoane au fost ţinute într-o încăpere mică, rece şi umedă de la subsol timp de aproape o lună. Zece oameni au murit în acea încăpere, i-a spus el lui Blinken, arătând că au fost forţaţi să scoată cadavrele ”peste capetele copiilor”.
Polhui a afirmat că dacă o persoană murea înainte de prânz ruşii ”permiteau ca trupul să fie îndepărtat din încăpere”.”Dacă o persoană murea după-amiaza, seara, nu lăsau să fie scos cadavrul”, a spus el. Toată lumea, în afară de bătrâni, era obligată să stea în picioare sau să şadă, dar nu se puteau întinde din cauză că încăperea era foarte aglomerată, a descris el. Cel mai mic copil ţinut prizonier acolo avea o lună şi jumătate.
Prizonierii ucraineni i-au rugat pe ruşi să lase copiii să ia aer ”şi copiii au început să leşine”, dar ruşii ”răspundeau: ce vreţi? Este război”. Chiar şi când implorau că o persoană este în prag de moarte, ”ei spuneau: ok, lasă-l sau las-o să moară”.
UPDATE 8 septembrie, ora 07.30 – Zelenski vorbește despre noi arme care vor ajunge în Ucraina: Anunțul ar urma să fie făcut luna aceasta
Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor joi seara despre noul ministru al apărării pe care l-a numit în funcţie, Rustem Umerov, despre care a spus că poate „reporni” activitatea Ministerului Apărării, în condiţiile în care Ucraina are nevoie de „rezultate” în acest moment, anunță news.ro.
„Rezultatele sunt ceea ce Ucraina are nevoie de la toată lumea în acest moment, la toate nivelurile, de la toţi cei care luptă pentru Ucraina, care lucrează pentru Ucraina, care ne sprijină în lume”, a spus Volodimir Zelenski în discursul video nocturn.
UPDATE 8 septembrie, ora 06.65 – Scandal de corupție zguduie Ucraina: Un oligarh care l-a sprijinit pe Zelenski, anchetat în delapidarea a 250 de milioane de dolari
Agenţia anticorupţie a Ucrainei îl investighează pe oligarhul Igor Kolomoiski ca suspect într-un dosar penal de deturnare de fonduri ale băncii PrivatBank, a anunţat joi un parlamentar ucrainean citat de Reuters, conform Agerpres.
Biroul Naţional Anticorupţie al Ucrainei (NABU) a emis o declaraţie în care menţionează că şase persoane sunt suspecte pentru delapidarea a 9,2 miliarde de grivne (250 de milioane de dolari) din respectiva bancă. Instituţia nu a precizat cine sunt cei şase, dar a postat fotografia blurată a unuia dintre ei, care seamănă cu Kolomoiski.
UPDATE 8 septembrie, ora 05.45 – Șeful armatei poloneze crede că Ucraina riscă să intre în criză de timp
Şeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Poloniei, generalul Rajmund Andrzejczak, a declarat joi că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, pentru că Kievul nu-și poate permite un război pe termen lung, conform Ukrinform, scrie Rador.
„După părerea mea, UE, țările NATO, întreaga civilizație occidentală poate și trebuie să facă mai mult pentru Ucraina, pentru a nu acorda timp rușilor. Acesta este un război de coliziune, de distrugere reciprocă. Este un război pentru resurse, iar rușii au standarde diferite în privinţa pierderilor, rezerviștilor, tancurilor din anii ’60 ai secolului trecut pe care le trimit pe front.„
UPDATE 8 septembrie, ora 04.40 – Vicepreşedinta SUA: Ar fi o greşeală uriaşă ca Phenianul să sprijine Rusia cu arme pentru războiul din Ucraina
Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a declarat că ar fi “o greşeală uriaşă” pentru Coreea de Nord să ajute Rusia cu arme care să fie folosite în războiul acesteia împotriva Ucrainei, informează Reuters, conform Agerpres.
Kamala Harris a afirmat joi într-un interviu pentru CBS News că ar fi un semn de disperare din partea Rusiei să caute sprijin de la Nord Coreea, ţară izolată pe plan internaţional, şi că în viitor aceasta ar izola ambele ţări.
UPDATE 8 septembrie, ora 03.30 – Zelenski, discuții cu Benjamin Netanyahu despre sprijinul israelian pentru Ucraina
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierul israelian, Benjamin Netanyahu, au discutat, joi, despre modalitățile prin care Israelul ar putea sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia, a transmis cabinetul liderului ucrainean, scrie Rador.
Zelenski a cerut şi anterior administraţiei israeliene să ofere un sprijin mai concret Ucrainei și a criticat încercările sale de a menține o atitudine echilibrată în cadrul conflictului care durează de 18 luni. “Președintele a subliniat importanța sprijinului Israelului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, se arată în rezumatul conversației publicat pe site-ul prezidențial ucrainean.
UPDATE 8 septembrie, ora 02.35 – Ucraina se reorientează după ce Marea neagră a fost ‘închisă’: Kievul a început să exporte cereale prin porturile din Croaţia
Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt citat de Reuters.
Principala rută de export de cereale a Ucrainei era, de obicei, prin porturile de la Marea Neagră, dar Kievul caută alternative de la invazia Rusiei de anul trecut şi decizia Moscovei din iulie de a se retrage din acordul ce permite transportul în siguranţă pe Marea Neagră.
UPDATE 8 septembrie, ora 02.00 – Moscova interpretează acid întâlnirea Kuleba – Blinken: ‘Vânzarea patriei pentru nişte cartofi prăjiți și o plăcintă’
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat întâlnirea dintre secretarul de stat american, Antony Blinken, și ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, la un McDonald’s din Kiev, cu “vânzarea patriei pentru nişte cartofi prăjiți și o plăcintă”, conform TASS, scrie Rador.
Maria Zaharova, comentând întâlnirea, a citat din cartea “Povestea unui secret militar, băiatul Malchish-Kibalchish și cuvântul său ferm” (Tale of the Military Secret, Boy Malchish Kibalchish, and His Firm Word) de Arkady Gaidar.
sursa:stiripesurse