• Tue. Sep 26th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ucrainenii vor primi și mai multă muniție cu dispersie, dar le este cu adevărat de ajutor?

Sep 7, 2023
0 0
Read Time:7 Minute, 22 Second

 

Imaginile cu trupele rusești care se retrag dintr-un sat din Ucrainasub focul focului lasă puține îndoieli cu privire la impactul munițiilor cu dispersie. Soldați fugind de o constelație de cel puțin o duzină de explozii în jurul lor. Un vehicul blindat mergând cu viteză pe un drum înainte de a fi lovit într-o cascadă de erupții simultane care sărează terenul din jur, scrie New York Times.

Imaginile filmate cu drona din august ale retragerii rusești din satul sud-estic Urozhaine, verificate de New York Times, evidențiază puterea armelor. Utilizarea lor indică, de asemenea, un compromis sumbru în acest conflict de 18 luni. Adoptând munițiile cu dispersie pentru a continua contraofensiva din această vară, Ucraina și Statele Unite s-au expus preocupărilor legate de drepturile omului cu privire la amenințarea pe termen lung pe care acestea o reprezintă pentru civilii care declanșează din greșeală bombe neexplodate.

Acum, la două luni după ce Statele Unite au trimis o primă tranșă de muniții în Ucraina pentru a se asigura că trupele sale nu rămân fără muniție, trei oficiali americani au declarat că administrația Biden intenționează să trimită mai multe, și în curând.

Unul dintre oficiali a declarat că armele sunt esențiale pentru a ajuta Ucraina să mențină impulsul pe care trupele sale tocmai l-au câștigat recent pe frontul sudic împotriva forțelor rusești. Toți cei trei oficiali au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a descrie discuțiile interne.

Decizia președintelui Biden din această vară de a trimite munițiile în Ucraina, după rugămințile lui Volodimir Zelenski, a atras o condamnare pe scară largă și chiar și unii aliați americani apropiați au fost critici.

Atât Rusia, cât și Ucraina au folosit bombele în timpul războiului de 18 luni, cu mult înainte ca transportul american să ajungă la mijlocul lunii iulie, dar cu o distincție crucială. Rusia le-a folosit împotriva unei țări pe care o invadase, unde forțele sale nu au ezitat să provoace distrugeri fără discriminare, în timp ce Ucraina le-a folosit pe propriul său teritoriu, cântărind costurile pentru propriul popor.

Munițiile cu dispersie au fost interzise de peste 100 de țări din cauza efectelor devastatoare pe care le au, uneori după ani de zile, asupra copiilor și a altor civili care deranjează și detonează din greșeală proiectilele neexplodate.

Unele trupe ucrainene au declarat că munițiile cu dispersie furnizate de SUA au fost un plus puternic la o serie de arme pe care Occidentul le-a trimis pentru contraofensivă și un substitut necesar pentru stocurile tot mai mici de proiectile de artilerie de 155 de milimetri.

“Sunt super eficiente”, a declarat un pușcaș marin ucrainean, care a participat la lupta de succes pentru Urozhaine și care s-a identificat doar ca Serhiy. “Când băieții noștri văd cum le folosim împotriva inamicului, moralul lor se înalță”.

Alți soldați ucraineni sunt mai cumpătați, spunând că munițiile cu dispersie sunt folosite mai ales în situații în care infanteria inamică este expusă și că sunt în mare parte ineficiente împotriva pozițiilor rusești săpate – rând după rând de tranșee și buncăre – care reprezintă principalul obstacol în calea contraofensivei.

Oficialii și experții occidentali sunt de acord că munițiile cu dispersie – mai multe bombe ambalate în obuze care se dispersează pe o suprafață mare înainte de impact – sunt cel mai eficient împotriva forțelor și convoaielor de vehicule care sunt răspândite pe teren deschis. Deoarece bombele părăsesc obuzele într-un mod dispersat, este dificil să le direcționați către ținte precise.

Până în prezent, au declarat oficialii americani, acestea au fost folosite pentru a lovi concentrări de trupe rusești, sisteme de artilerie, apărări aeriene, depozite de muniție, stații radar și vehicule.

“Ceea ce am văzut din rapoartele ucrainenilor este că au un efect bun cu această capacitate”, a declarat într-un interviu recent Laura K. Cooper, adjunct al secretarului adjunct al apărării din SUA pentru politica privind Rusia, Ucraina și Eurasia.

Oficialii americani nu vor să spună câte muniții cu dispersie au fost incluse în primul transport, din sutele de mii pe care Pentagonul le are la dispoziție.

Munițiile cu dispersie furnizate de americani sunt lansate din obuziere de 155 de milimetri, cu o rază de acțiune de aproximativ 15 mile. Unii experți militari fac acum presiuni pentru muniții cu dispersie care pot fi lansate de la sisteme de rachete și care pot lovi ținte aflate la zeci de kilometri distanță.

În condițiile în care stocurile statelor NATO de alte tipuri de muniție pentru donare sunt alarmant de scăzute, iar producătorii de arme din Statele Unite și Europa nu pot ține pasul, experții au declarat că munițiile cu dispersie ar putea fi unul dintre singurele mijloace disponibile pentru a reface aprovizionarea Ucrainei.

Se așteaptă ca cererea vorace de muniție a Ucrainei să crească pe măsură ce unele unități se bazează din ce în ce mai mult pe artileria grea pentru a pregăti terenul pentru avansarea infanteriei, în locul războiului cu arme combinate de tip NATO, pe care unitățile ucrainene s-au străduit să îl stăpânească.

Oficialii americani au estimat că forțele ucrainene au tras recent până la 8.000 de focuri de artilerie în fiecare zi – inclusiv sute de muniții cu dispersie.

Luate împreună, acest lucru ar putea duce la faptul că munițiile cu dispersie ar putea deveni ceea ce George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul la Washington, a prezis că ar putea fi un “element permanent în arsenalul ucrainean”.

Acest lucru este deosebit de îngrijorător pentru cei care se opun ca orice muniție cu dispersie să fie dată Ucrainei, indiferent de cine o folosește sau cum o face.

“Ceea ce am văzut este că Ucraina este dornică să demonstreze că există o utilitate militară pentru munițiile cu dispersie”, a declarat Mary Wareham, director de advocacy al diviziei de armament la Human Rights Watch. “Dar, în cele din urmă, aceste arme sunt interzise din cauza răului provocat civililor, atât atunci când sunt folosite, cât și la zeci de ani după”.

Dar fără ele, replică liderii ucraineni, nu pot egala puterea de foc a Rusiei. “Vreau să privesc acest lucru dintr-o perspectivă de corectitudine”, a declarat Zelenski în iulie la summitul anual al NATO de la Vilnius, Lituania.”Rusia folosește în mod constant muniții cu dispersie pe teritoriul nostru, iar ei luptă doar pe teritoriul nostru. Ne ucid oamenii noștri”.

Problema strategică este că, în contraofensivă, Ucraina luptă împotriva apărătorilor săpați, unde munițiile cu dispersie “au limitele lor”, a declarat Can Kasapoğlu, director de cercetare în domeniul apărării la Centrul independent pentru studii economice și de politică externă din Istanbul.

Acestea pot avea succes atunci când sunt folosite cu alte tipuri de artilerie, dar singure, “nu sunt o baghetă magică”, spune Kasapoğlu. Gian Luca Capovin și Alexander Stronell, analiști ai firmei britanice de informații de securitate Janes, au declarat în august că utilizarea de către Ucraina a munițiilor cu dispersie în regiunile Donețk și Zaporojie, cel puțin până în prezent, “nu a produs niciun efect decisiv”.

Ca o condiție pentru a primi muniții cu dispersie de la Statele Unite, Zelenski și înalții oficiali ucraineni din domeniul apărării s-au angajat să evite să le tragă în zone în care ar putea fi loviți civili. Oficiali ruși de rang înalt, comandanți și bloggeri militari de pe linia frontului au acuzat de luni de zile Ucraina că a tras cu muniții cu dispersie nu numai asupra trupelor rusești, ci și asupra zonelor populate de civili. Statele Unite au respins aceste afirmații ca fiind dezinformări.

Cu toate acestea, au existat dovezi la începutul războiului că Ucraina părea să folosească uneori muniții cu dispersie în zone populate. Deocamdată, forțele ucrainene spun că sosirea munițiilor cu dispersie americane nu numai că a ridicat moralul, dar a ajutat la destrămarea pozițiilor defensive rusești din sud, la menținerea presiunii asupra trupelor rusești din est și la reținerea asalturilor rusești din nord-est.

Unii experți indică unele bătălii specifice în care susțin că munițiile cu dispersie au ajutat. Unul dintre aceste locuri este micul oraș Kupiansk din provincia Harkov, unde Ucraina le-a folosit mai mult în apărare decât în ofensivă. Ucraina se luptă de luni de zile să mențină controlul asupra orașului Kupiansk în fața unui avans rusesc.

Pierderea acestuia acum ar fi o lovitură majoră, a declarat Kasapoğlu, care este, de asemenea, cercetător senior la Institutul Hudson din Washington și care a monitorizat rapoartele de la sol din Kupiansk pe rețelele de socializare și alte surse publice.În termen de două săptămâni de la decizia dlui Biden de a trimite muniții cu dispersie în Ucraina, acestea au ajuns la Kupiansk. Până la începutul lunii august, armele vizau forțele rusești și vehiculele blindate care încercau să cucerească teritoriul, a declarat dl Kasapoğlu.

Luptele din Kupiansk rămân aprige. Dar, cel puțin până acum, Ucraina rezistă, iar Kasapoğlu a spus că “munițiile cu dispersie au jucat într-adevăr un rol major”
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *