• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

LIVE Război în Ucraina – Continuă măcelul la Bakhmut. Se extind centrele de recrutare în Rusia. Ucraina anunță formarea unei forțe de asalt

Mar 12, 2023
0 0
Read Time:15 Minute, 38 Second

Luptele grele continuă în Bakhmut și în localitățile din jurul său. Deteșamentele de asalt Wagner susțin că înaintează încet spre centrul localității, în timp ce ucrainenii susțin că au format un sistem defensiv inexpungnabil care toacă metodic forțele ruse. În sprijinul mercenarilor Wagner au fost trimiși și plutoane de parașutiști. Luptele cele mai complicate se dau în jurul complexului industrial AZOM.

UPDATE 12 martie 2023, 11.50 – Rușii au atacat orașul Sloviansk

Armata rusă a tras, duminică, asupra oraşului ucrainean Sloviansk, din regiunea estică Donețk. În urma atacului, a fost avariat un segment de cale ferată – potrivit șefului administrației militar-civile a orașului, Vadim Liah.

UPDATE 12 martie 2023, 11.40 – Se trage din toate direcțiile la Bakhmut

Sute de militari ruși și ucraineni au murit în ultimele 24 de ore în bătălia de la Bakhmut. Informația este confirmată de ambele tabere, potrivit Sky News.

Se pare că un râu care traversează orașul din estul Ucrainei este actuala linie de front. Forțele Kremlinului continuă să lanseze atac după atac asupra pozițiilor defensive ucrainene.

UPDATE 12 martie 2023, 11.14 – Rușii admit bătăliile pentru putere din jurul lui Putin

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: “Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne”. În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre “elitele” – nespecificate – de la Kremlin.

UPDATE 12.03.2023, 10.19 – Ucrainenii au ucis peste 1000 de militari ruși

Forţele ucrainene au lichidat 1.090 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 159.090 – potrivit unui raport publicat, duminică, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 304 avioane și 289 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.466 (+8) de tancuri ale armatei ruse, 6.769 (+7) de vehicule blindate, 2.487 (+4) de sisteme de artilerie, 259 (+2) de sisteme de apărare antiaeriană, 493 de lansatoare multiple de rachete, 5.348 (+4) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.108 drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (242 unități).

UPDATE 12.03.2023, 9.06 – Ucrainenii rezistă la Bakhmut

Polițiștii de frontieră ucraineni continuă să lupte pentru Bahmut (regiunea Donețk) și mențin orașul sub controlul lor – scrie, duminică, agenţia de presă RBC. “Rămânem pe poziții, le menținem. Ocupanții sunt în apropiere. Dar nu-i nimic, rezistăm” – a declarat un polițist de frontieră, adăugând că trebuie ca ruşii “să se împuște între ei”.

UPDATE 12.03.2023, 8.40 – Ucraina schimbă măsurile de securitate

Ucraina implementează măsuri de securitate suplimentare după atacul masiv de săptămâna aceasta, a anunțat ministrul ucrainean de Interne, potrivit CNN.

Oficialii pun în aplicare măsuri suplimentare de securitate și apărare în întreaga Ucraină pentru a proteja infrastructura critică și zonele rezidențiale de un alt atac rusesc la nivelul întregii țări, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, la televiziunea națională.

UPDATE 12.03.2023, 7.50 – Ministrul de externe Kuleba cere Germaniei accelerarea livrărilor de muniţie şi antrenarea piloţilor ucraineni

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Germaniei, într-un interviu publicat duminică, să accelereze livrările de muniţie şi să înceapă antrenarea piloţilor ucraineni pe avioanele de luptă occidentale, informează Reuters preluat de Agerpres.

Dmitro Kuleba a declarat pentru ziarul Bild am Sonntag că deficitul de muniţii este problema “numărul unu” în încercarea Ucrainei de a respinge invazia Rusiei. El a adăugat că producătorii germani de arme i-au spus la Conferinţa de securitate de la Munchen luna trecută că sunt gata să livreze, dar aşteaptă ca guvernul să semneze contractele.”Deci problema este la guvern”, a spus Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe a precizat că nu se aşteapă ca aliaţii occidentali să livreze prea curând Ucrainei avioanele de luptă pe care le-a cerut, dar consideră că piloţii ucraineni ar trebui oricum antrenaţi, astfel încât să fie pregătiţi odată ce decizia va fi luată. Dacă Germania ar antrena piloţi ucraineni, acesta ar fi un “mesaj clar al angajamentului său politic”, a spus el.

Kuleba a mai declarat că Ucraina va continua să apere oraşul Bahmut, ţinta atacurilor ruseşti din ultimele şase luni.”Dacă ne-am retrage din Bahmut, ce s-ar schimba? Rusia ar lua Bahmut şi apoi ar continua ofensiva împotriva Ceasiv Iar, astfel încât fiecare oraş dincolo de Bahmut ar putea avea aceeaşi soartă”.

Întrebat cât timp ar putea susţine apărarea Bahmutului forţele ucrainene, şeful diplomaţiei ucrainene a refuzat să dea un răspuns precis. El a comparat forţele ucrainene cu oamenii care îşi apără casa împotriva unui intrus care încearcă să îi omoare şi să le ia tot ce au.

UPDATE 12.03.2023, 7.35 Statul Major General al Ucrainei a anunțat că sute de soldați ruși au murit sau au fost răniți și scoși din luptă în ultimele 24 de ore și că Înaltul Comandament a luat decizia să continue apărarea pentru că e cel mai bun mod de a măcina forțele invadatoare – DETALII

UPDATE 12.03.2023, 06.17 Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a confirmat că există lupte interioare în cercul interior al Kremlinului, că Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spațiului informațional rus și că, aparent, președintele rus Vladimir Putin nu poate rezolva cu ușurință acest lucru.

Jurnaliştii, academicienii şi susţinătorii Novorossiya de la Kremlin au organizat un forum despre „aspectele practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne” la Moscova pe 11 martie. În timpul unei discuții, Zakharova a declarat că Kremlinul nu poate replica abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informații sovietic pentru a controla central spațiul informațional intern al Rusiei din cauza luptei dintre „elitele” nespecificate ale Kremlinului. Declarația lui Zakharova este demnă de remarcat și susține câteva dintre evaluările de lungă durată ale ISW cu privire la deteriorarea regimului Kremlinului și a dinamicii controlului spațiului informațional. Declarația susține mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membri cheie ai cercului interior al lui Putin; că Putin a cedat în mare parte spațiul informațional rusesc de-a lungul timpului unei varietăți de actori cvasi-independenți; și că Putin aparent nu poate lua măsuri decisive pentru a recâștiga controlul asupra spațiului informațional rusesc. Nu este clar de ce Zakharova – un purtător de cuvânt experimentat – ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public.

UPDATE 12.03.2023, 05.53 Finanțatorul Wagner Yevgeny Prigojin a spus că va transforma Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură după bătălia de la Bakhmut.

Prigojin a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner va începe un nou val de recrutare după capturarea preconizată a orașulului Bakhmut și se va reforma într-o armată cu o componentă ideologică. Grupul Wagner a extins recent centrele de recrutare în toată Rusia, inclusiv centre și programe axate pe recrutarea tinerilor. O sursă de știri regională rusă a declarat pe 11 martie că Grupul Wagner a deschis șase centre de recrutare în școli și cluburi sportive pentru tineri din Altai, Zabaykalsky și Krasnoyarsk Krais și Irkutsk Oblast. O sursă de știri a opoziției ruse a raportat pe 11 martie că Ministerul Educației din Apatity, regiunea Murmansk a inclus personal Wagner la o lecție de orientare în carieră pentru a spune „povești eroice” și pentru a promova grupul de tineri Wagneryonok [„micul Wagner”] și tabăra de vară din Crimeea. Grupul Wagner urmărește probabil să le insufle brandul ideologic extremist al ultranaționalismului rus al lui Prigojin. Prigojin ar putea încerca să restructureze Grupul Wagner într-o organizație militară paralelă de elită ideologică dură pentru a-și crea un rol specializat în rândul forțelor ruse din Ucraina, deoarece rolul său anterior în asigurarea exclusivă a câștigurilor tactice se risipește odată cu probabilul moment de culminare a Grupului Wagner în jurul Bakhmut.

UPDATE 12.03.2023, 05.29 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive la nord-est de Kupyansk pe 11 martie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Hryanykivka (18 km nord-est de Kupyansk) și Masiutivka (15 km nord-est de Kupyansk).

Imaginile geolocalizate publicate pe 11 martie indică faptul că forțele ruse probabil controlează Pershotravneve (22 km est de Kupyansk). Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse mențin o prezență militară semnificativă în zonele de-a lungul graniței ruse cu Oblastul Harkov pentru a fixa forțele ucrainene în direcția Kupyansk pentru a împiedica forțele ucrainene să transfere personal în alte zone din Ucraina.

UPDATE 12.03.2023, 05.05 Surse ucrainene au raportat că forțele ucrainene au înaintat spre Svatove.

O sursă media ucraineană a raportat pe 11 martie că forțele ucrainene au intrat în Kuzemivka (14 km nord-vest de Svatove) la o dată nespecificată și acum dețin poziții la 11 km distanță de Svatove.

UPDATE 12.03.2023, 04.37 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona Kreminna pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Kreminna, Nevske (18 km nord-vest de Kreminna) și la 31 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka, Spirne și Fedorivka. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au efectuat atacuri în direcția Terny (la 17 km vest de Kreminna) și că elemente ale Regimentului 331 Aeropurtat de Gardă din Divizia 98 Aeropurtată de Gardă operează de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, probabil în zonele forestiere din apropierea Kreminnei. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene au contraatacat lângă Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna).

UPDATE 12.03.2023, 04.02 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului Bakhmut, dar nu au făcut niciun progres confirmat în oraș pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmut; nord-est de Bakhmut lângă Paraskoviivka (3 km nord-est); nord-vest de Bakhmut lângă Zalizianske (10 km nord-vest), Dubovo-Vasylivka (6 km nord-vest) și Bohdanivka (6 km nord-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat pe 11 martie că luptele din Bakhmut au fost mai intense săptămâna aceasta decât în săptămâna precedentă și că au existat 23 de lupte în Bakhmut numai în ultima zi. Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner au traversat râul Bakhmutka în estul Bakhmut și se îndreaptă spre centrul orașului. Imaginile geolocalizate ale finanțatorului grupului Wagner Yevgeny Prigozhin arată că acesta se afla la aproximativ 1,5 kilometri distanță de centrul administrativ al Bakhmutuluit. Mai mulți bloggeri ruși au susținut în special că forțele ucrainene se pregătesc pentru o contraofensivă în Bakhmut.

UPDATE 12.03.2023, 03.46 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul liniei de front din orașul Avdiivka–Donețk pe 11 martie.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au condus ofensive fără succes către Avdiivka însăși; în zona Avdiivka de lângă Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka), Severne (5 km vest de Avdiivka) și Tonenke (6 km vest de Avdiivka); la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Pervomaiske, Nevelske, Vodyane și Krasnohorivka; și la periferia de sud-vest a orașului Donețk, lângă Marinka și Novomykhailivka. Un blogger rus a susținut că trupele ruse atacă Severne și Kamianka, au avansat lângă Pervomaiske și luptă împotriva apărării rigide ucrainene din Marinka.

Citește și: Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească un complex mănăstiresc ucrainean

UPDATE 12.03.2023, 03.23 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 11 martie.

Bloggerii ruși au distribuit imagini ale personalului Brigăzii 155 Infanterie Navală, susținând că sunt încă implicați în lupte aprige lângă Vuhledar, în ciuda afirmațiilor recente privind pierderile masive suferite de Brigadă în timpul atacurilor asupra Vuhledar. Un blogger rus a postat imagini cu forțele ruse folosind muniție incendiară pentru a viza pozițiile ucrainene din Vuhledar.

UPDATE 12.03.2023, 03.15 Forțele ruse continuă să construiască fortificații în regiunea Zaporijia.

Imaginile din satelit publicate pe 9 martie arată că forțele ruse au extins semnificativ fortificațiile la nord de Chystopillia, regiunea Zaporijia, între decembrie 2022 și 9 martie 2023. Forțele ruse își extind probabil fortificațiile în această zonă pentru a apăra autostrăzile N30 și T0408 în Tokmak, un nod logistic important pentru spatele frontului Rusiei, care se află la 15 km de Melitopol de-a lungul autostrăzii T0401. Forțele ruse caută probabil să securizeze linii mari de comunicații terestre (GLOC) în Melitopol în cazul unei potențiale viitoare contraofensive ucrainene.

UPDATE 12.03.2023, 02.40 Forțele ucrainene continuă să vizeze logistica rusă și zonele de concentrare a forțelor din sudul Ucrainei.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat pe 10 martie că forțele ucrainene au lovit trei depozite de muniții rusești, apărare antiaeriană și patru zone de concentrare a forței de luptă și echipamente pe malul de est (stânga) al Niprului în Oblastul Herson în 9 și 10 martie. Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au lovit poziții rusești pe Capul Kinburn din regiunea Mykolaiv. Surse ucrainene au sugerat pe 11 martie că forțele ucrainene au lovit poziții rusești în apropiere de Mariupol, regiunea Donețk, dar surse ruse au negat că forțele ucrainene au efectuat lovituri în zonă.

UPDATE 12.03.2023, 02.03 Forțele ruse au continuat focul de rutină la vest de Hulyaipole și în regiunea Herson pe 11 martie.

Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit infrastructura civilă în orașele Herson și Zaporijia.

UPDATE 12.03.2023, 01.39 Autoritățile ruse continuă să lupte pentru a reprima dezertarea și rezistența la prelungirea forțată a contractelor militare.

O sursă de știri regională rusă a raportat pe 10 martie că o instanță militară din Moscova va judeca opt soldați mobilizați din regiunea Kaliningrad pentru dezertare, acuzație care ar putea duce la o pedeapsă de închisoare de până la 15 ani. Un post de știri rus a declarat pe 10 martie că voluntarii din Tatarstan cu contracte expirate încearcă să se întoarcă acasă, dar sunt supuși urmăririi penale în temeiul articolelor privind dezertarea. O sursă a opoziției ruse a distribuit pe 10 martie o plângere scrisă a unității militare 24314, aflată în prezent în regiunea Rostov, adresată procurorului militar din Districtul Militar de Sud al Rusiei, în care soldații s-au plâns că, comandanții lor îi împiedică să plece, îi numesc dezertori,

UPDATE 12.03.2023, 01.25 Autoritățile ruse continuă să trimită în judecată rezistența internă limitată la mobilizare și la războiul din Ucraina.

O sursă a opoziției ruse a susținut pe 10 martie că autoritățile ruse au reținut și au obținut o mărturisire de la un rezident din Bashkiria în vârstă de 22 de ani, suspectat de comiterea unui atac incendiar care a dat foc unei camere de relee, paralizând traficul feroviar pe o porțiune a liniei de cale ferată care face legătura între Sibay și Almukhametovo și Bashkortostan. O sursă din opoziție rusă a declarat pe 10 martie că o instanță districtuală din Makhachkala, Daghestan a condamnat pe 10 februarie un bărbat la 1,5 ani de închisoare pentru proteste nonviolente la mobilizare. Sursa de știri a opoziției ruse Dozhd a raportat la 10 martie că o instanță din Petrozavodsk, Republica Karelia, l-a condamnat pe vicepreședintele organizației de tineret activist „Alianța Civilă a Rusiei” pentru că ar fi încercat să saboteze o cale ferată din Petrozavodsk.

UPDATE 12.03.2023, 01.06 Oficialii ruși de ocupație continuă să folosească serviciile de asistență medicală pediatrică pentru a genera dependență de sistemul de sănătate rus.

Șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a susținut că, începând cu 11 martie, 13 brigăzi de medici ruși au efectuat examinări medicale pe aproape 70.000 de copii cu vârste între 2 și 17 ani din teritoriile ocupate ale Ucrainei. Pushilin a susținut că Kremlinul a alocat peste 1,4 miliarde de ruble (aproximativ 18,4 milioane de dolari) pentru examinările medicale ale copiilor din zonele ocupate. ISW a raportat anterior că oficialii ruși de ocupație ar putea folosi infrastructura medicală pentru a identifica și deporta copiii ucraineni în Rusia sub pretextul că au nevoie de îngrijiri medicale mai avansate.

UPDATE 12.03.2023, 00.46 Kremlinul continuă să încerce să transfere povara financiară a integrării teritoriilor ocupate rusești asupra autorităților regionale ruse.

Guvernatorul Sankt Petersburgului Alexander Beglov s-a întâlnit cu șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pushilin, la Mariupol, unde susține că autoritățile din Sankt Petersburg reînnoiesc echipamentul medical dintr-un spital din Mariupol și ajută la refacerea reședințelor, școlilor și tranzitului intraurban. Consilierul primarului ucrainean al Mariupolului, Petro Andryushchenko, a susținut că Beglov le-a promis muncitorilor din construcții de la Mariupol restanțele salariale (plătirea angajaților pentru munca finalizată într-o perioadă de plată anterioară în loc de cea actuală) până pe 13 martie, menționând că lucrătorii primesc salariu pentru perioadele de plată anterioare, dar nu primesc plăți pentru munca curentă și că oficialii de ocupație deturnează banii din perioada curentă.

UPDATE 12.03.2023, 00.17 Autoritățile de ocupație ruse ar putea încerca să constrângă civilii din teritoriile ocupate să plece departe de linia frontului.

Șeful administrației ucrainene din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele ruse au întrerupt comunicațiile mobile în așezările din apropierea frontului, forțând civilii să se apropie de regiunea ocupată Lugansk pentru a comunica cu familiile lor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Filiala regională din Ural a unei agenții de presă de stat ruse a susținut pe 10 martie că Rusia pregătește o campanie de recrutare pe scară largă, care urmează să fie lansată la 1 aprilie, menită să atragă aproximativ 400.000 de noi soldați contractuali.

Guvernatorii din mai multe regiuni au început pregătirile pentru campania viitoare. Este extrem de puțin probabil ca eforturile rusești de recrutare să reușească să recruteze un număr semnificativ de soldați, cu atât mai puțin ținta foarte mare de recrutare a 400.000 de soldați.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *