September 20, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Guvernul Cîţu, lovitură pentru cadrele medicale de urgenţă şi ambulanţieri

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Sistemul medical de urgenţă riscă să rămână fără personal, odată cu pensionarea unui mare număr de profesionişti, în baza prevederilor Legii nr. 5/2021 privind Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul serviciilor civile care asigură asistenţă publică medicală de urgenţă şi prim ajutor calificat. Pentru a preveni asemenea probleme, Guvernul Cîţu urmează să adopte, în şedinţa de marţi, 29 iunie, o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea legii, potrivit unui document intrat în posesia STIRIPESURSE:RO.

Ordonanţa de urgenţă, cu argumentele şi avizele care o însoţesc, AICI! (.pdf)

Guvernul se aşteaptă la un val de pensionări în sistemul medical, astfel că ordonanţa de urgenţă care urmează să fie adoptată marţi suspendă prevederile Legii 5/2021 până la 1 ianuarie 2023.

Concret, legea spune că personalul operativ din structurile de intervenţie iese la pensie la 57 de ani. Doar la cerere se poate prelungi activitatea. Prin ordonanţa de urgenţă pregătită, Guvernul vrea să suspende această măsură, pe motiv că ar crea un deficit de specialişti. Persoanele vizate ar ieşi la pensie la 65 de ani şi în următoarele 18 luni.

Potrivit notei de fundamentare, dacă Legea 5/2021 şi-ar produce efectele, 18% din medicii de la unităţile primiri urgenţe s-ar putea pensiona. Lor li s-ar adăuga 18% dintre medicii de pe ambulanţă. Deja serviciile de ambulanţă Bistriţa, Buzău, Caraş-Severin, Covasna, Hunedoara şi Teleroman nu mai au medici ca să asigure serviciile de urgenţă. Guvernul anticipează chiar că în perioada următoare 45% dintre ambulanţieri ar urma să se pensioneze.

Sursa: stiripesurse.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).