October 23, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Coaliţia ‘scuipă’ pe opinia CSM: Deblocarea admiterii în magistratură, la pachet cu procurori cu mai puţină experienţă la DNA

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Preşedinta comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei a anunţat că două proiecte de lege privind organizarea concursurilor de admitere în magistratură şi la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, vor permite organizarea concursurilor pentru judecători şi procurori în anii 2021-2022. Iniţiativele legislative vor fi votate, decizional, în plenul din 28 iunie al Senatului, a adăugat ea.

Senatorii coaliţiei au votat însă şi reducerea vechimii necesare pentru accederea procurorilor la DNA şi DIICOT, de la 10 la 7 ani, în ciuda avizului negativ dat de plenul CSM. Secţia pentru judecători a CSM a făcut apel cu o zi înainte la Parlament să nu opereze o asemenea modificare la pachet cu deblocarea admiterii în magistratură.

„Comisia juridică a Senatului a dat, azi, raport de admitere pentru două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, ca urmare a deficitului de judecători şi procurori.

Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură şi la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători şi procurori în anii 2021-2022. Condiţia de „bună reputaţie” rămâne o cerinţă legală pentru candidaţi, întrucât ţine de integritatea şi onoarea funcţiei de judecător sau procuror. Prestigiul justiţiei şi încrederea cetăţenilor în justiţie este strâns legată de persoana celui care exercită funcţia de judecător sau procuror. Senatorii jurişti au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputaţii: o persoană sancţionată contravenţional sau disciplinar în ultimii 3 ani anterior datei susţinerii primei probe de concurs nu se bucură de o bună reputaţie dacă fapta pentru care a fost sancţionată afectează onoarea şi probitatea funcţiei ori prestigiul justiţiei şi dacă sancţiunea nu a fost radiată…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).