iunie 24, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

La aproape trei decenii de la războiul cu 100.000 de morți, doi bosniaci au fost condamnaţi pentru crime de război împotriva sârbilor la Sarajevo

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Doi membri ai forţelor musulmane în Bosnia au fost condamnaţi vineri la închisoare pentru crime de război împotriva civililor sârbi în timpul asediului de la Sarajevo în urmă cu trei decenii, una din rarele sentinţe de acest fel pronunţate până acum, transmite AFP.

Cu peste 11.000 de morţi, dintre care 1.600 copii, căzuţi sub bombe sau sub gloanţele lunetiştilor, interminabilul asediu la la Sarajevo rămâne un simbol al crimelor comise de forţele sârbe în Bosnia.

Însă, în acest oraş multietnic înainte de conflict, civili sârbi au fost la rândul lor victime ale crimelor de război ale apărătorilor oraşului.

Senad Dzananovic, acuzat că a condus mai multe locuri de detenţie în cartierul Alipasino Polje, la periferia capitalei Sarajevo, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Edin Gadzo, unul din subordonaţii săi, a primit cinci ani de închisoare, a anunţat Curtea de Stat a Bosniei într-un comunicat.

Cei doi aparţineau unei unităţi speciale fondate de Jusuf ‘Juka’ Prazina, unul din ‘lorzii războiului’ în timpul asediului, asasinat în Belgia în decembrie 1993. Unitatea, paramilitară la început, fusese rapid integrată în forţele guvernamentale bosniace.

Dzananovic şi Gazdo au fost găsiţi vinovaţi că au ‘participat la încarcerarea ilegală de civili sârbi’, bărbaţi şi femei, ţinuţi în ‘subsoluri de imobile (…) unde au fost ucişi, violaţi, torturaţi’ sau ‘constrânşi la muncă forţată’, se arată în verdict.

Procurorul Vladimir Simovic l-a acuzat pe Dzananovic de şapte crime şi de participare la alte trei. O femeie, care a compărut ca martor protejat, l-a acuzat că a violat-o timp de mai multe luni, uneori împreună cu alţi membri ai unităţii sale.

Potrivit rechizitoriului, peste 100 de civili sârbi au fost încarceraţi de Dzananovic între mai şi iulie 1992. Rămăşiţele unora din cei dispăruţi nu au fost găsite niciodată…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).