September 25, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Se reaprinde fitilul în Ierusalim: Hamas amenință cu violențe înainte de ‘marşul drapelelor’

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Guvernul israelian a autorizat organizarea – marţi, săptămâna viitoare – a unui marş controversat al unor activişti israelieni de extremă dreapta, la Ierusalim, iar mişcarea palestiniană Hamas a ameninţat cu o nouă escaladare în cazul în care marşuil este menţinut, relatează AFP.

”Marşul va vaea loc marţi, 15 iunie, pe un traseu stabilit de către poliţie şi organizatorii defilării”, a anunţat într-un comunicat biroul premierului israleian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, difuzat marţi, în urma unei reuniuni a Cabinetului de securitate israelian.

Acest ”marş al drapelelor”, prevăzut iniţial joi, la apelul mai multor figuri ale extremei drepte naţionaliste israeliene, urmează să adune sute de persoane în vechiul oraş din Ierusalim.

Marşul a fost anulat luni de către organizatori, din cauză că poliţia nu a aprobat traseul.

Noua dată a marşului a fost stabilită la două zile după un vot de încredere în Parlamentul israelian asupra unui Guvern al unei noi coaliţii guvernamentale anti-Netanyahu.

Presa israeliană scrie că Netanyahu se află în spatele acestei manevre, susţinut de către mai mulţi membri din Partidul Likud, în vederea menţinerii acestei manifestaţii, în pofida unor condamnări ale şefilor serviciilor de securitate.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a ameninţat luni cu o nouă escaladare a violenţelor, în cazul unei menţineri a marşului.

”Avertizăm ocupaţia împotriva (posibilităţii ca) marşul coloniştilor să se apropie de Ierusalimul de Est şi de Esplanada Moscheilor”, a subliniat marţi un lider vocal din cadrul Hamas, Khalil al-Hayya.

El şi-a exprimat speranţa ca ziua respectivă să nu devină ”un nou 10 mai”, data izbucnirii unui război de 11 zile, luna trecută, între Israel şi Hamas.

Îndemnuri la interzicerea acestui marş s-au multiplicat, un eveniment care poate reaprinde tensiuni.

Emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu Tor Wennesland a îndemnat marţi, într-un mesaj postat pe Twitter, atât Israelul, cât şi Hamasul, săse abţină de la ”provocări” şi ”să dea dovadă de reţinere”, în vederea unei consolidări a unui armistiţiu, intrat în vigoare la 21 mai.

Sursa: stiripesurse.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).