iunie 13, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

„Mindtexting”, tehnologia care ajută persoanele cu paralizii grave să-și transforme gândurile în mesaje

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

Un nou implant pe creier transformă gândurile în mesaje, cu o acuratețe de peste 90%. E o performanță reușită de proiectul BrainGain care încearcă să le redea autonomia și posibilitatea de comunicare celor cu paralizii grave.

Așa numitul „texting” – sau scrierea de mesaje pe telefon – e mai lent ca vorbirea, dar pentru mulți dintre noi a devenit un mod natural de a comunica.

Datorită unei noi interfețe creier-computer, persoanele cu paralizie pot realiza acum același lucru. Imaginându-și mișcările pe care le face când scrie o scrisoare, un om cu leziuni spinale a reușit să-și traducă gândurile în text, cu o viteză care rivalizează cu felul în care o persoană sănătoasă tastează la un smartphone.

Cu 90 de caractere pe minut și cu o precizie de peste 90 la sută după autocorrect, a depășit orice experiment cu implanturi neuronale realizat anterior.

La baza experimentului se află o populară și foarte puternică rețea neurală – RNN – căreia i s-au adăugat câteva trucuri preluate din algoritmii de învățare automată. Finalitatea este un implant care

foloseste inteligența artificială pentru a converti în text semnalele electrice ale creierului generate atunci când cineva imaginează scrisul de mână. Rezultatul este afișat pe computer, în timp real. Experimentul ar putea contribui la restabilirea comunicării la persoanele paralizate, pe

care le-ar putea ajuta să se exprime și să-și împărtășească gândurile.

„Mindtexting”-ul poate fi doar începutul. Studiul sugerează că AI pare a fi mai bun la decodificarea semnalelor cerebrale care stau la baza comportamentelor noastre mai complexe, decât la cele simple — ceea ce invită la reimaginarea potențialului unei simbioze creier-computer.

Studiul face parte din legendarul proiect BrainGate, care a condus la dezvoltarea interfețelor neuronale în ultimul deceniu. Aceste „implanturi” înseamnă un grup de microelectrozi amplasat pe un cip care este introdus chirurgical în stratul superior al creierului…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).