iunie 13, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Românii din Parlamentul European vor să facă REVOLUȚIE

0 0
2 min read
0 0
Read Time:2 Minute, 4 Second

Conferinţa privind viitorul Europei trebuie să ducă la schimbarea tratatelor Uniunii Europene, deşi acest lucru cel mai probabil nu se va întâmpla în cursul actualului mandat al Parlamentului European, iar procesul care începe prin această consultare a cetăţenilor blocului comunitar va avea cu atât mai mult succes cu cât se va reuşi mai bine cooptarea societăţii civile şi a oamenilor în acest demers de schimbare democratică, cred eurodeputaţii români din întreg eşichierul politic.

Eurodeputaţii români care au participat la dezbaterea online „Conferinţa privind viitorul Europei: Priorităţile societăţii civile”, organizată joi de Biroul Parlamentului European în România în colaborare cu centrul de expertiză europeană Europuls, s-au declarat în general optimişti privind perspectivele Conferinţei privind viitorul Europei, deşi, după cum singuri recunosc, experienţele din ultimii ani nu sunt cele mai dătătoare de speranţe.

„Personal am fost implicat, în calitatea mea precedentă de ministru delegat pentru afaceri european, în consultările privind viitorul Europei. La momentul respectiv am făcut consultări în toată ţara, am invitat pe toată lumea, am avut un raport trimis către instituţiile europene şi rezultatul final al consultărilor făcute de aproape toate statele membre a fost o frază în concluziile Consiliului. Summitul de Sibiu, care trebuia să preia din idei, nu a mai făcut acest lucru, din nefericire”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, membru al grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE.

„Conferinţa privind viitorul Europei trebuie să nu genereze doar o frază, ci un impact real, pentru că aşteptările sunt foarte mari”, a spus europarlamentarul PSD.

„Trebuie să avem ambiţia ca această conferinţă să schimbe tratatele, să aibă un impact real”, a subliniat Negrescu, unul dintre cei 108 membri ai PE care vor participa la sesiunea plenară inaugurală a Conferinţei privind viitorul Europei de pe 19 iunie de la Strasbourg.

O conferinţă sau o consultare anuală?

Colegul său din grupul Renew Europe, Alin Mituţa, crede chiar că această conferinţă trebuie permanentizată şi să existe un sistem de consultări anuale ale cetăţenilor şi societăţii civile.

„În mod concret propunem să organizăm în fiecare an agore naţionale, urmate de o agora europeană pe 9 mai, de Ziua Europei. Concluziile acestor discuţii ale cetăţenilor vor merge direct către Comisie, care ar trebui să le ia în considerare atunci când stabileşte priorităţile anuale ale Uniunii, adică ceea ce se numeşte acum programul de lucru anual al Comisiei care este prezentat în discursul privind starea Uniunii. Şi-n acest fel credem noi că cetăţenii ar fi integraţi în mod real în deciziile Uniunii…citeste INTEGRAL aici

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).