iunie 13, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Noul punct fierbinte al planetei – Rusia cere reuniuni la nivel militar între statele din zonă

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a îndemnat joi statele din zona Arcticii să reia întâlnirile militare la nivel înalt, pe fondul creşterii tensiunilor în regiune, şi şi-a exprimat preocuparea faţă de desfăşurarea de trupe străine în Norvegia, în apropiere de graniţa rusă, relatează Reuters potrivit Agerpres.

„Este important să extindem relaţiile pozitive pe care le avem în Consiliul Arctic pentru a cuprinde şi sfera militară”, a punctat Lavrov, într-un discurs susţinut în cadrul reuniunii Consiliului Arctic din capitala islandeză Reykjavik.

Chestiunile de ordin militar nu fac parte în momentul de faţă din aria de preocupări ale Consiliului Arctic, creat în 1996 pentru a promova un dialog paşnic între statele din zona Arcticii şi populaţiile indigene în probleme ca protecţia mediului şi dezvoltarea sustenabilă.

Luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a acuzat Rusia că are pretenţii maritime nelegitime în zona Arcticii, notează Reuters.

Reuniunile care aveau loc anual între liderii forţelor armate din statele arctice au fost suspendate în 2014, în urma anexării Crimeei de către Rusia, iar din 2014 Rusia nu a mai participat la un alt forum regional, Masa Rotundă a forţelor de securitate din Arctica.

Serghei Lavrov a propus joi o reuniune la nivel de experţi militari din Statele Majore generale ale celor opt ţări din zona Arcticii (Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Federaţia Rusă şi SUA).

Rusia preia în acest an preşedinţia Consiliului Arctic.

În cadrul reuniunii de joi, ministrul de externe rus şi-a exprimat de asemenea preocuparea în legătură cu Norvegia – stat membru al NATO -, care are graniţă cu Rusia şi care luna trecută a autorizat Statele Unite să construiască facilităţi militare la trei baze aeriene şi una navală de pe teritoriul său.

„Suntem preocupaţi de ce se întâmplă în apropiere de graniţa noastră cu Norvegia”, a spus Lavrov.

Relaţiile dintre Norvegia şi Rusia s-au îmbunătăţit treptat după războiul rece, dar s-au răcit din nou după anexarea Crimeei, cu mobilizări de forţe de ambele părţi ale graniţei şi intensificarea manevrelor militare.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).