aprilie 15, 2021

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Urmează România? În Bosnia, 4 persoane, între care un premier regional şi un ministru, inculpaţi pentru achiziţia de ventilatoare neconforme

0 0
2 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
ventilator ATI
Patru persoane, între care un premier regional şi un ministru regional de finanţe, au fost puşi sub acuzare vineri în Bosnia în legătură cu achiziţia de ventilatoare „neconforme” destinate pacienţilor cu COVID-19, a anunţat procuratura de stat, transmit Reuters şi HINA.

Toţi cei patru nominalizaţi în afacerea ventilatoarelor au negat că au făcut ilegalităţi, dar cazul a stârnit indignare în Bosnia, mii de oameni ieşind în stradă în mai pentru a protesta împotriva proastei guvernări şi a corupţiei.

Citește și: Coordonatorul campaniei de vaccinare anticoronavirus a făcut anunțul! Câte doze a comandat România

Compania bosniacă Srebrena Malina, specializată pe prelucrarea zmeurei şi fără autorizaţia de a importa echipamente medicale, a fost aleasă de grupul de criză din Federaţia croato-musulmană (una din cele două entităţi bosniace, alături de Republica Srpska) pentru a importa aparate chinezeşti de ventilaţie mecanică, într-un moment în care pandemia tocmai se instalase, în aprilie, şi regulile privind achiziţiile erau „relaxate” – ceea ce a permis negocieri directe cu furnizorii, în locul obişnuitelor licitaţii publice.

Ulterior, s-a constatat că ventilatoarele nu puteau fi folosite pentru tratarea în mod adecvat a pacienţilor de la terapie intensivă.

Cei patru puşi acum sub acuzare de procurori sunt ministrul de finanţe Jelka Milicevic, prim-ministrul Federaţiei croato-musulmane, Fadil Novalic, managerul companiei implicate, Fikret Hodzic, şi fostul şef al Apărării civile Fahrudin Solak.

Cei patru sunt acuzaţi de asociere în scopul comiterii de infracţiuni, abuz de autoritate, luare de mită, spălare de bani şi falsificarea sau distrugerea de documente oficiale legate de cumpărarea celor 100 de ventilatoare cu 10,5 milioane de mărci bosniace (6,5 milioane de dolari), precum şi a altor echipamente medicale în valoare de 2,9 milioane de mărci. Jelka Milicevic, care potrivit procurorilor a autorizat achiziţionarea aparatelor, este acuzată de asemenea de neglijenţă.

sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).