noiembrie 29, 2020

CanCANDB.RO

Stiri pe Bune!

Liderii Sanitas: Paturile ATI ale lui Iohannis, inutile

4 min read
Read Time:3 Minute, 44 Second

Declarația președintelui Iohannis referitoare la majorarea numărului de paturi la ATI nu are nicio legătură cu realitatea, susțin liderii Federației Sanitas. Aceștia arată că nu locurile la ATI trebuie numărate, ci personalul medical de la Terapie Intensivă, care este absolut insuficient. Totodată, Sanitas avertizează că locurile ATI Covid sunt ocupate în totalitate.

Paturile nu ajută cu nimic, pentru că este o lipsă cronică de personal specializat pe ATI, de la medici până la infiermieri, mai ales pentru secțiile ATI destinate pacienților confirmați cu Covid-19, susține conducerea Federației Sanitas. ”Este o lipsă pe care Guvernul astăzi nu o poate acoperi pentru că ne-am trezit din nou prea târziu. Degeaba facem paturi, degeaba luăm aparatură, în 10 zile, cum spunea președintele, că vor mai veni cu 100 de paturi ATI. Foarte bine, o să le punem în Piața Victoriei și o să ne uităm la ele. Nu se iau decât măsuri pompieristice. Doar în momentul în care apare știrea că locurile la ATI sunt pline mai apare președintele și ne spune că mai face 100. Paturile de la ATI nu ne ajută cu nimic, decât în comunicare, să liniștim populația și să spunem vai, domnule, ce Guvern bun avem. Îi liniștesc pe cei care sunt sănătoși pentru că cei care se îmbolnăvesc se lovesc din prima de lipsurile din sistem și nu ai cum să-i păcălești”, ne-a declarat Iulian Pope, prim-vicepreședintele Federației Sanitas.

Se iau paturi din spitalele de urgență

Strategia ministrului Sănătății de a acoperi lipsa paturilor la ATI pentru bolnavii Covid este să rupă din paturile spitalelor de urgență, reducând și mai mult activitatea acestora. Mai mult, în țară, lipsa medicilor și asistentelor este rezolvată de Arafat prin detașări de la un spital la altul, lăsând o bună parte din unitățile sanitare fără personal suficient. ”Nu m-ar surprinde ca diseară ministrul Sănătății să emită un ordin prin care să mai ia niște paturi de ATI de la spitalele de urgență, cum a făcut ultima oară și să ne spună că mai sunt locuri la ATI. Capacitatea pe care a gândit-o ministerul pentru ATI Covid-19 este atinsă. Cifrele cu numărul de locuri la ATI nu se regăsesc în spitale, niciodată nu au existat 1.050 sau 1.200 de paturi ATI pentru Covid. Uitați-vă în București, că nu există, a trebuit să ia de la Floreasca, de la Pantelimon, de la Fundeni, de la spitale de urgență. Deci nu există aceste paturi decât în mintea Guvernului. Degeaba extind capacitatea de la ATI Colentina dacă nu au personal, același număr de medici nu pot avea grijă și de 20 de paturi și de 80 de paturi. Și ce facem cu ceilalți pacienți, că în România se mai moare și de alte lucruri, de la accidente până la infarct, probleme neurologice, cancere. Ei au suferit în toată perioadă și vor suferi și mai tare”, ne spune prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.

Pregătire specială pentru Terapia Intensivă Covid

Conducerea Sanitas ne spune că chiar și pentru personalul medical care lucrează în ATI este nevoie de o pregătire specială pentru a lucra în secțiile Covid. ”Nu înțeleg rațiunea pentru care nu deblochează posturile și fac detașări pompieristice. Nu asta este soluția. Problema este că nu avem personal, iar acum este prea târziu. Ar fi trebuit rotit personalul prin secțiile Covid, ca să vadă cum se lucrează în ATI Covid, pentru că am înțeles că este o procedură aparte acolo, și oamenii care fac ATI de 20 de ani au fost nevoiți să se instruiască, să citească mult în ultima vreme, să înțeleagă care este abordarea corectă pentru pacienții Covid. Degeaba facem paturi pentru că personal nu există și nimeni nu vine pe perioada asta de 30 de zile. Ministerul Sănătății ar fi trebuit să aibă o politică de personal coerentă, cel puțin pentru perioada asta a pandemiei. Putea să facă niște cursuri, să îi instruiască, pentru că toată lumea care lucrează în ATI, chiar și infirmierele și brancardierii, trebuie pregătită special pentru această nenorocire, iar lucrul ăsta nu s-a întâmplat. Înțeleg acum că scot acum cele 200 de posturi pentru rezidenți, dar nu este suficient. Trebuie să-i duci în secții cu medicii primari care sunt ATI-ști de 20 de ani, care ar trebui să-i învețe. Ei pot suplini lipsa de personal, dar nu poți să deschizi o secție ATI doar cu rezidenți anul IV și V”, ne-a mai precizat Iulian Pope, liderul Federației Sanitas.

sursa:national

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Cancandb.ro by :).