Șoferii profesioniști ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit, la fel ca angajații din IT. Proiect PSD adoptat de Senat

CancandB.ro
Read Time:1 Minute, 55 Second

O propunere legislativă adoptată astăzi de senatori prevede scutiri de taxe pentru șoferii de TIR și de autocar. Inițiativa, depusă de mai mulți parlamentari PSD, prevede scutirea de impozitul pe venit și reducerea cu 3,75% a contribuției la asigurările sociale, până în 2028.

Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi la în România, în condițiile în care nu doar țara noastră, ci și Europa se confruntă cu un deficit de șoferi profesioniști.

Șoferii profesioniști din România se formează în țară noastră, în întreprinderile de la noi și migrează spre țările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeași mare problemă, a deficitului de conducători auto profesioniști, este semnalată și în țara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din țară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunera de motive.

România are un deficit de circa 45 000 de șoferi profesioniști și un număr considerabil de vatmani”, iar operatorii de transport sunt nevoiți să țină în garaje între 10 și 15% din vehicule, mai spun inițiatorii.

O primă măsură de facilitare și de suport care trebuie și poate fi acordată este modificarea legislativă care propane ca, asemenea persoanelor care lucrează în induslria IT, și șoferii profesioniști din România să beneficieze de subvenționarea impozitului pe venit”, se mai arată în expunerea de motive.

Conform proiectului de lege, șoferii de transport de persoane, inclusiv transport public, și șoferii de transport marfă vor fi scutiți de impozitul pe venit până la finalul anului 2028.

De asemenea, „în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezenței legi și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în domeniile transport de călători sau transport de marfă și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5*, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 se reduce cu 3,75 puncte procentuale”.

Șoferii profesioniști vor fi scutiți și de la plata asigurărilor de sănătat și de contribuția la Pilonul II de pensii, conform proiectului.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege. Camera Deputaților este for decizional.

sursa:digi24

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Proteste violente în Bulgaria. Mii de bulgari s-au bătut cu forțele de ordine, cerând demisia premierului Borisov

Mii de bulgari au protestat miercuri în faţa parlamentului de la Sofia, cerând demisia premierului Boiko Borisov, pe care îl acuză că este paravanul corupției din țară. Între manifestanți și forțele de ordine au avut loc ciocniri, soldate cu răniți în ambele tabere, dar și cu arestări. Protestul este unul […]

Ai un pont ? 0761011011