Decizie CCR privind procedura insolvenței. Care sunt etapele

CancandB.ro
Read Time:1 Minute, 37 Second
Decizie CCR privind procedura insolvenței. Care sunt etapele

 

Curtea Constituţională a României arată că există posibilitatea legală ca dreptul de administrare să fie ridicat într-o etapă ulterioară a procedurii generale a insolvenţei – perioada de observaţie sau de reorganizare judiciară, inclusiv în etapa finală a insolvenţei.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis miercuri AGERPRES, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolului 5 alineatul (2) din Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, în interpretarea dată prin Decizia nr.16 din 5 martie 2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Dispoziţiile respective au următorul cuprins: „(2) Perioada prevăzută la alin. (1) este perioada anterioară datei la care se solicită acordarea drepturilor şi precedă sau succedă datei deschiderii procedurii insolvenţei”.

„În esenţă, Curtea a constatat neconstituţionalitatea faţă de art. 41 alin. (2) raportat la art. 16 alin. (1) din Constituţie a textului mai sus redat, în interpretarea dată prin Decizia 16/2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, deoarece limitarea perioadei de acordare a drepturilor salariale plătite din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, instituit prin Legea 200/2006, la primele 3 luni ce succed datei deschiderii procedurii de insolvenţă face abstracţie de faptul că dreptul de administrare – condiţia sine qua non a asigurării creanţelor salariale – poate fi ridicat şi după expirarea celor 3 luni dacă angajatorul debitor aflat în insolvenţă optează pentru procedura generală a insolvenţei şi îşi declară intenţia de reorganizare”, se precizează în comunicat.

Aşadar, arată judecătorii constituţionali, există posibilitatea legală ca dreptul de administrare să fie ridicat într-o etapă ulterioară a procedurii generale a insolvenţei (perioada de observaţie sau de reorganizare judiciară), inclusiv în etapa finală a insolvenţei, în care judecătorul sindic decide intrarea în faliment şi constată dizolvarea angajatorului debitor, iar dreptul de administrare este de drept ridicat.

sursa:puterea

0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Raport DEVASTATOR pentru Facebook: E un instrument de manipulare a votului

  Facebook Inc nu a luat suficiente măsuri pentru a-și proteja utilizatorii de discriminare, incitarea la violență și dezinformare, concluzionează un audit independent privind drepturile civile comandat de companie în urmă cu doi ani. Concluziile raportului pun o presiune suplimentară asupra companiei care se confruntă deja cu un boicot al […]

Ai un pont ? 0761011011