Problema măștilor de protecție în sate. Mulți și le-au făcut acasă: „N-am avut bani. Cu ce?”

CancandB.ro
Read Time:1 Minute, 53 Second

2,3 milioane de români, considerați vulnerabili de Guvern, vor primi gratuit câte 50 de măști de protecție.

Ar trebui să le ajungă timp de două luni de zile, iar statul va cheltui pentru ele 46 de milioane de euro. De măsură vor beneficia cei cu venituri mici, care vor primi și pachete alimentare. Primăriile se vor ocupa de distribuirea lor.

La câmp, știrile despre starea de alertă și obligații ajung mai greu. Doi frați din Vaslui, care trăiesc dintr-un ajutor de un milion și jumătate de lei pe lună, ar purta mască dacă ar avea.

În sate, cine a fost precaut și-a făcut mască acasă.

Femeie: „Mi-am făcut-o eu, personal. Am avut material, ce am găsit.”

Reporter: „De ce nu ați cumpărat?”

Femeie: „N-am avut bani. Eu am o pensie de opt milioane jumătate și cu ce?”

Măștile sunt un lux într-o țară în care, conform INS, peste patru milioane și jumătate de oameni trăiesc la limita sărăciei, dacă ne raportăm la veniturile pe care le au. Nu toți au încăput în calculele Guvernului care alocă măști pentru 2,3 milioane de oameni.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: „În trei zile de la aprobarea acestei ordonanțe, autoritățile locale trebuie să trimită către DSP-uri lista cu aceste persoane, iar odată achiziționate, DSP-urile vor trebui să trimită către autoritățile locale aceste măști.”

Dacă vă întrebați cine va primi măștile gratuite, răspunsul e unul singur: cei din categorii vulnerabile. Românii care primesc venitul minim garantat, persoanele cu handicap care încasează ajutor social, cei cu alocații pentru susținerea familiilor și pensionarii care nu primesc mai mult de 704 lei pe lună. Măștile vor fi distribuite prin asistenții medicali comunitari și prin mediatori sanitari, adică colaboratorii primăriilor care sunt liant între autorități și comunitățile de romi.

Un ajutor este anunțat și de către Ministerul Fondurilor Europene care pregătește pachete cu alimente și produse de igienă. În prima tranșă vorbim de un milion 200.000 de beneficiari.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene: „Distribuirea din 4 iunie. Vor fi peste 2 milioane 400 mii de astfel de pachete, care vor fi distribuite începând cu 14 iunie.”

Toate aceste pachete vor fi cumpărate cu fonduri europene în valoare de 225 de milioane de euro.

sursa:protv
0 0
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleppy
Sleppy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Asistenta care a tratat pacienți cu Covid-19 în lenjerie intimă a primit un rol de model: „Vrem un acord anual cu ea”

Asistenta din Rusia care a fost fotografiată doar în lenjerie într-un salon din spital a primit un val de susțineri din partea oamenilor, dar și un rol de model. În urma primelor fotografii viralizate pe internet, s-a cerut ca tânăra de 23 de ani să fie pedepsită pentru gestul său, […]

Ai un pont ? 0761011011