• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

RELAXAREA RESTRICȚIILOR. Recomandările Agenției Muncii cu privire la revenirea angajaților la serviciu

Apr 24, 2020

Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat, vineri, o serie de recomandări privind revenirea angajaţilor la locurile de muncă după relaxarea restricţiilor antiepidemice, anunţă Reprezentanţa din România a Comisiei Europene.

„Cum se pot garanta sănătatea şi siguranţa lucrătorilor atunci când se întorc la locul de muncă? Această întrebare importantă îi preocupă pe mulţi angajatori în acest moment în care ţările UE planifică sau realizează întoarcerea treptată la locul de muncă după coronavirus. Pentru a răspunde la această întrebare, Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat astăzi, 24 aprilie, un ghid privind întoarcerea la serviciu”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.

„Astăzi, mai mult decât oricând, este foarte evident că protejarea şi promovarea securităţii şi a sănătăţii în muncă sunt de o importanţă capitală pentru lucrători, companii, sisteme de protecţie socială şi societate în ansamblu. Acest ghid oferă răspunsuri la întrebări practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de muncă şi cum îşi pot actualiza evaluarea riscurilor, având grijă de lucrătorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii şi companiile să gestioneze întoarcerea la locul de muncă şi să ofere sfaturi practice personalului”, afirmă comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

Comisia Europeană subliniază că „este extrem de important să se asigure că lucrătorii se pot întoarce la locul de muncă într-un mediu sigur şi sănătos”.

„Prin urmare, ghidul publicat astăzi reprezintă o contribuţie esenţială a UE în această perioadă importantă. De asemenea, ghidul conţine linkuri către informaţii naţionale privind sectoare şi ocupaţii specifice. Ghidul se referă la mai multe aspecte:

– Evaluarea riscurilor şi măsuri adecvate;
– Implicarea lucrătorilor;
– Grija faţă de lucrătorii care au fost bolnavi;
– Planificarea şi învăţarea pentru viitor;
– O permanentă bună informare;
– Informaţii pentru sectoare şi ocupaţii”.

Printre recomandările punctuale se numără:

– minimizarea riscurilor expunderii la infecţii;
– eliminarea ori limitarea interacţiunilor cu clienţii;
– reducerea contactelor între angajaţi la schimburile de ture;
– protejarea persoanelor vulnerabile;
– posibilitatea reluării graduale a activităţilor la locul de muncă;
– implementarea de reguli privind concedii flexibile şi muncă de la distanţă pentru a limita prezenţa la locul de muncă;

„Unii angajaţi s-ar putea să fie îngrijoraţi privind riscurile de infectare la locul de muncă şi ar putea să nu vrea să revină. Este important să le fie înţelese preocupările, să le fie furnizate informaţii despre măsurile luate şi despre asistenţa care le este oferită”, se arată în Ghidul UE „COVID-19: întoarcerea la locul de muncă”.

La elaborarea Ghidului EU-OSHA în cooperare cu oficialii Comisiei Europene au contribuit, de asemenea, Comitetul consultativ tripartit pentru securitate şi sănătate la locul de muncă şi Comitetul inspectorilor de muncă principali.

Ghidul va fi actualizat constant cu informaţii fiabile, în funcţie de evoluţia situaţiei, precizează Reprezentanţa Comisiei Europene.

 

sursa:gandul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *