• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Europa se cutremură! Eutanasia persoanelor cu demență, aprobată!

Apr 21, 2020

Curtea Supremă olandeză a aprobat eutanasierea persoanelor suferinde de demenţă, chiar dacă acestea nu mai pot să declare că își doresc sinuciderea asistată.

Justiţia din Olanda a achitat o femeie medic acuzată că a eutanasiat, în 2016, o pacientă cu Alzheimer.

„Ministerul Public a trimis cazul la Curtea Supremă, pentru a obţine clarificări juridice – o măsură neobişnuită, dispusă ”în interesul legii”.

Parchetul încerca să obţină precizări cu privire la dreptul persoanelor atinse de demenţă de a-şi decide propria soartă – o problemă pentru care nu avea un răspuns clar.

<<Un medic poate să dea curs unei cereri scrise de eutanasie a persoanelor atinse de demenţă avansată>>, a stabilit marţi Curtea Supremă.

În cazul în care se îndeplinesc toate condiţiile stabilite prin lege, un medic nu poate fi adus în faţa justiţiei, chiar dacă pacientul nu mai este în măsură să-şi reitereze dorinţa de a muri, precizează într-un comunicat cea mai înaltă instanţă judiciară din Olanda.

Legislaţia prevedea deja că o persoană are dreptul să formuleze în scris o cerere de eutanasiere în cazul în care nu va mai avea capacitatea de a-şi exprima voinţa ulterior.

De-acum, ”acest lucru se aplică de asemenea dacă incapacitatea de exprimare a unei voinţe este cauzată de o demenţă avansată”, a stabilit Curtea Supremă.

Eutanasia este autorizată de legea olandeză numai în condiţii stricte.

Este necesar ca cel puțin doi medici să certifice faptul că nu există altă soluţie rezonabilă pentru pacient şi că suferinţa acestuia este insuportabilă şi fără vreo speranţă de ameliorare”, potrivit romaniatv.ro.

 

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *