„Urmare a ordinului conducerii MAI, începând cu ora 17.00, la nivel național, vor acționa suplimentar fata de dispozitivul curent, 154 de grupe (constituite din 4-10 membri), efective din cadrul :
– Serviciului pentru Intervenții și Actiuni Speciale al Politiei Romane – 4 grupe;
– Serviciilor pentru Acțiuni Speciale ale fiecărui județ, cu câte 2 grupe;
– Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, cu 18 grupe;
– Direcției Generale de Jandarmi a Municpiului București, cu 12 grupe;
– celor 8 Grupări Mobile de Jandarmi, cu câte 4 grupe.”, se arată într-un comunicat al ministerului de Interne.
Polițiștii și jandarmii vor fi alcoați în zonele unde au fost ciocniri violente între forțele de ordine și comunități de persoane de cu „preocupări infraționale”.
„Resursa alocată suplimentar va fi direcționata in zonele cu risc criminogen ridicat, comunități de persoane revenite in țara în ultima perioada, cunoscute cu preocupări infracționale”, precizează MAI.
Totodată, în zona municipiului București și județelor Ilfov, Ialomița, Prahova, Argeș, Teleorman, Giurgiu și Călărași, vor acționa două elicoptere, care vor survola zonele de interes și care vor sprijini dispozitivele cu imagini de ansamblu. Astfel, de la ora 19, cartierul Rahova din București, dar și alte zone din Capitală vor fi supravegheate din elicopter.
Scandaluri violente au avut loc în prima zi de Paște, în cartiere mărginașe, rău famate, din București, Săcele și Ploiești. Polițiștii și jandarmii au fost nevoiți să intervină cu armamentul din dotare, iar în județul Brașov primele forțe care au fost chemate au fost nevoite să se retragă și să aștepte întăriri, după ce au picat în mijlocul unui conflict violent între vecini. Aproape la fel cum s-a întâmplat la Hunedoara, unde primele echipaje au fost depășite numeric și au preferat să se replieze, atunci când au văzut că nici focurile de avertisment nu îi impresionează pe localnicii violenți.
„Tactica și modul de intervenție se dispun în funcție de datele de la fața locului, numărul participanților și comportamentul acestora și de numărul forțelor de ordine din zonă. Acționăm după două principii: gradualitate și proporționalitate. Folosim forța letală numai atunci când nu mai este altă cale pentru a rezolva incidentul”, a declarat șeful SIAS, chestor Alexandru Scurtu, într-o declarație de presă.