O substanţă care ar putea distruge celulele tumorale a fost descoperită în salcie, realizare ce creşte speranţele pentru găsirea unui nou tratament împotriva cancerului la copii, relatează Press Association.
Descoperirea vine la peste un secol după ce aspirina a fost descoperită în salcie, oamenii de ştiinţă declarând că aceasta este “o mină de aur de noi substanţe chimice interesante”
O echipă de cercetători condusă de Rothamsted Research, în colaborare cu specialişti în biologie şi oncologie de la Universitatea din Kent, Marea Britanie, a descoperit substanţa chimică, numită miyabeacin, despre care s-a aflat că distruge diverse celule canceroase, inclusiv pe cele rezistente la alte medicamente.
Specialiştii sunt deosebit de încântaţi de succesul substanţei chimice împotriva neuroblastomului, un tip de cancer comun la copii, greu de tratat, cu o rată de supravieţuire sub 50%, scrie Agerpres.
Mike Beale, profesor la Rothamsted şi cuautor al studiului, a declarat: “Ţinând cont că rezistenţa la tratament este o problemă semnificativă în cazurile de cancer, precum neuroblastomul, sunt necesare noi medicamente, cu moduri noi de acţiune, iar miyabeacin oferă o nouă oportunitate în acest sens. Din punct de vedere structural, aceasta conţine două grupe de salicină care îi conferă o potenţială “doză dublă” de capacitate antiinflamatoare şi anticoagulare, pe care le asociem cu aspirina. Cu toate acestea, rezultatele noastre care descriu activitatea miyabeacin împotriva unui număr de linii celulare canceroase, inclusiv linii celulare cu rezistenţă dobândită la medicamente, adaugă dovezi suplimentare privind farmacologia multifaţetată a salciei”.
După cancerul cerebral, neuroblastomul reprezintă cea mai frecventă tumoare solidă întâlnită la copiii cu vârste sub cinci ani.
Potrivit lui Beale, următorul pas este creşterea producţiei de miyabeacin din salcii de cultură şi furnizarea mai multor materiale pentru teste medicale ulterioare.
Utilizarea salciei în scopuri medicale a fost consemnată de civilizaţiile antice greceşti, asiriene şi egiptene, însă prima cercetare ştiinţifică privind folosirea salciei ca remediu împotriva febrei a fost realizată în 1763.
În 1897, Bayer a produs corespondentul sintetic, aspirina (acid acetilsalicilic).
Rothamsted Research găzduieşte Colecţia Naţională de Salcie din Marea Britanie şi, împreună cu specialista în chimie analitică Jane Ward din cadrul institutului, coautoare a studiului, pune această descoperire pe seama faptului că deţine 1.500 de specii de salcii şi hibrizi, disponibile pentru cercetare, cu ajutorul tehnicilor de ultimă generaţie. “Posibil datorită succesului aspirinei, evaluarea medicală a altor salicinoide din salcie a fost neglijată în mare parte de ştiinţa modernă, iar Colecţia Naţională de Salcie s-a dovedit o mină de aur de noi substanţe chimice interesante”, a spus ea.