• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Cel mai poluat oraș din lume se află la circa 750 de km de București

Apr 18, 2020

 

Incendiile de pădure din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl au făcut din capitala Ucrainei, Kiev, cel mai poluat oraş din lume, oferindu-le locuitorilor acestuia un nou motiv în plus să rămână în case, în afara coronavirusului, relatează vineri agenţia Reuters, preluată de Agerpres.

Conform centrului elveţian de monitorizare IQAir, dintre toate oraşele lumii, Kievul înregistrează cel mai ridicat nivel de poluare atmosferică, devansând oraşele chineze Hangzhou, Chongqing şi Shanghai.

Totuşi, Ministerul ucrainean al Sănătăţii asigură că această poluare nu este însoţită de o creştere a radioactivităţii. „S-a format smog la Kiev şi în regiunea Kiev. Aceasta nu implică o ameninţare chimică sau radioactivă, nivelul de radiaţii este în limite normale”, arată acest minister într-o declaraţie de presă.

Administraţia acestui oraş de circa 3,7 milioane de locuitori le-a cerut însă localnicilor să închidă ferestrele şi să rămână în case, unde majoritatea oricum erau, din cauza restricţiilor menite să combată răspândirea coronavirusului.

Aceste incendii care, potrivit poliţiei, au fost provocate în mod deliberat, au fost stinse marţi, după ce pompierii s-au luptat cu ele timp de mai mult de o săptămână. Dar noi flăcări au apărut joi seară, alimentate de vântul puternic.

Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci, de teama radiaţiilor, o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.

Directorul interimar al Inspecţiei ecologice guvernamentale, Egor Firsov, declarase după declanşarea incendiilor, săptămâna trecută, că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.

 

sursa:digi24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *