• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

România „se pregătea” de pandemie, dar s-a trezit în mijlocul ei. Arafat, dezvăluiri din culise

Apr 17, 2020

 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, susține că autoritățile programaseră, în mai, unul dintre cele mai mari exerciții „pe scenariu de pandemie”.

Cu tot cu simulări, planuri, pregătiri și indiferent de nivelul lor, național sau european, ne aflăm într-o situație mult mai serioasă decât s-a prevăzut, opinează Raed Arafat.

„Poate o să vă mire pe toți! În mai era planificat unul dintre cele mai mari exerciții pe scenariu de pandemie în România. Cu Comisia Europeană, participau mai multe țări. Se făcea în vestul țării. Normal că l-am amânat, suntem în situație reală”, potrivit digi24.ro.

„ Noi am început să vorbim despre o eventuală pandemie de ceva timp. Am vorbit despre ea în cadrul NATO, în cadrul UE, am avut și un exercițiu pe un scenariu care nu diferă mult de ce se întâmplă acum, pe un cadru mai restrâns, în timpul președinției României la UE. A fost un exercițiu planificat de noi împreună cu centrul NATO și UE pentru amenințări hibride. A avut loc la Bruxelles care a fost extrem de bine văzut și a evidențiat foarte multe dintre lucrurile pe care acum le vedem ca deficiențe – lipsa stocurilor, materialelor, lipsa ventilatoarelor…\

Astea toate există în rapoartele care au fost făcute. Deci, ne-am așteptat la un moment că vom avea o situație, pentru că lumea sănătății publice a avertizat de foarte multe ori că o să apară la un moment dat ceva asemănător gripei spaniole, și uite, suntem acum în astfel de scenariu. Numai că problema noastră, nu numai a României, problemă generală a fost, că oricât s-a avertizat, oricât s-a spus că trebuie create anumite stocuri, trebuie să fim pregătiți într-un anumit mod pentru astfel de situații, întotdeauna s-au găsit alte priorități, oamenii nu au luat în serios, chiar și în timpul exercițiului în Bruxelles, unii colegi spuneau „da, dar asta e prea exagerat, ce faceți aici, nu o să ajungem niciodată la situația asta”. Iată-ne, am ajuns chiar mai mult decât am prevăzut acolo.

Pentru că acolo am prevăzut o situație limitată, cu un anumit tip de virus, nu ne-am gândit la virusul gripal… Acum, uitați-vă unde suntem, adică la coronavirus și la astfel de răspândire, dar cu toate astea suntem într-o situație mult mai serioasă în acest moment, decât am prevăzut atunci”, a spus Raed Arafat la digi24.ro.

 

sursa:evzilei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *