• Wed. May 22nd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Persoanele asimptomatice care se întorc din zone roșii pot sta în carantină la domiciliu – forma finală a Ordinului privind carantina

Apr 16, 2020
Persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de coronavirus (așa-numitele zone roșii – țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie sau Statele Unite) și membrii familiilor lor (care se carantinează la aceeași adresă) pot sta în carantină la domiciliu, cu condiția ca spațiul să permită carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, pe bază de declarație pe propria răspundere – este forma finală a Ordinului Ministerului Sănătății privind carantina, modificată astăzi și republicată în Monitorul Oficial.
Forma de ieri a Ordinului Ministerului Sănătății prevedea că, alături de aceste persoane, mai puteau fi plasate în carantină la domiciliu și cele testate pozitiv cu coronavirus, care nu au simptome. Această categorie a fost exclusă din forma modificată a Ordinului, ceea ce înseamnă că aceste persoane vor continua să fie tratate în spitale, chiar dacă nu au simptome.
După ce Ordinul aprobat ieri a stârnit controverse în spațiul public, Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că actul normativ a fost modificat.
 
“În acest moment există suficiente locuri de carantină. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuală depășire a capacității. Nu este vorba despre nicio relaxare”, a dat asigurări astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore.
Decizia a venit într-un moment în care, potrivit declarațiilor oficialilor responsabili cu gestionarea crizei coronavirusului, în țara noastră este așteptat, în săptămânile următoare, vârful epidemiei.

De asemenea, în perioada sărbătorii de Paști este de așteptat ca un număr mare de români să revină în țară, în ciuda apelurilor repetate ale autorităților ca românii din diaspora să evite revenirea în țară în această perioadă.Pe lista zonelor roșii se află Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Elveția, Turcia, Statele Unite și Iran. Toți românii care se întorceau din aceste zone erau plasați până acum în carantină instituționalizată pentru 14 zile. Cei care se întorceau din alte țări, mai puțin afectate de pandemie, erau plasați în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, prin carantină se înţelege atât instituirea măsurii de carantină instituţionalizată (în spaţii special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât şi instituirea izolării la domiciliu.

În acest moment se află în carantină instituționalizată în România 22.866 de persoane. Numărul total al locurilor de carantină este de 39.173. Numărul de locuri libere în acest moment este de 13.254, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategică. “În acest calcul trebuie avut în vedere că specificitatea unor locații face ca într-un spațiu alocat de cazare pot sta de exemplu 1, 2 sau 3 persoane, în funcție de situație (ex: 1 persoană / 2 persoane: soț+soție/ 3 persoane: soț+soție+copil)”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică.

Ordinul Ministerului Sănătății modifică Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19. Ordinul a fost semnat de medicul Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

sursa:hotnews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *