• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Altceva ce mai urmează? România, pe lista statelor vulnerabile la fumul de la Cernobîl

Apr 14, 2020

 

 

Autorităţile din Ucraina continuă lupta cu incendiile de pădure de la Cernobîl. Acestea au reţinut un bărbat de 27 de ani pentru că ar fi pus foc în pădure. El a spus că a vrut doar să ardă nişte gunoaie. Pe de altă parte, experţii avertizează că fumul toxic ar putea traversa parţi extinse ale Europei.

Sute de pompieri au fost detaşaţi pentru a stinge incendiile de pădure din apropierea Cernobilului. O mare problemă este că fumul degajat de arderea copacilor este toxic. Explicaţia e simplă: pădurea păstrează şi acum urme de cenuşă din 1986, de la accidentul nuclear al Reactorului 4. Potrivit experţilor, citaţi şi Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, inclusiv România, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia şi Republica Moldova.

Sursa citată notează că fumul gros a fost observat deasupra capitalei Kiev, în timp ce NASA Earth Observatory notează că ar fi ajuns deja şi deasupra unor părţi ale Belarusului. Cernobîl este foarte aproape de graniţa Ucrainei cu Belarus şi la 400 kilometri distanţă de Minsk, capitala acestei ţări. Kateryna Pavlova, oficial senior implicat în lupta cu incendiile de pădure, a declarat că situaţia nu este deocamdată sub control…

300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P şi 2 elicoptere MI-8 se află la Cernobîl.

 

 

sursa:puterea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *