Răspândirea coronavirusului pe Theodore Roosevelt a provocat o dispută politică în SUA, după ce căpitanul portavionului nuclear, Brett Crozier, a cerut ajutor de urgenţă. El a fost înlăturat de la comanda navei după ce în presă a apărut o scrisoare critică la adresa conducerii Marinei americane, căreia îi cerea măsuri mai ferme pentru oprirea răspândirii virusului printre marinarii săi şi salvarea vieţilor acestora.
”Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acţionăm acum, nu vom reuşi să ne protejăm lucrul cel mai de preţ – marinarii noştri”, a avertizat Crozier în scrisoare.
Secretarul Marinei americane, Thomas Modly, care l-a acuzat pe Crozier că a luat decizii în afara lanţului de comandă, a fost apoi nevoit să demisioneze după ce s-a scurs în presă şi o înregistrare audio în care îl mustra pe comandantul portavionului şi îl califica drept ”prost”.
Portavionul a acostat în Guam, teritoriu american din Pacific şi bază strategică a SUA, unde au fost debarcaţi circa 4.000 din cei aproximativ 5.000 de membri ai echipajului, cel puţin 585 dintre ei fiind testaţi pozitiv pentru COVID-19.
Căpitanul Brett Crozier a primit laude din partea echipajului său şi a unor cercuri politice pentru modul în care a acţionat pentru a salva vieţilor celor de la bordul navei. Situaţia sa încă nu este clară, preşedintele Donald Trump sugerând că ar putea căuta o cale pentru reabilitarea lui.