Această perioadă prin care trecem este mai dificilă și nu e, desigur, o noutate. Cu toții ne dăm seama, mai mult sau mai puțin, că este stresantă. Deoarece intervin mulți factori, printre care nesiguranța profesională și programul haotic la care suntem nevoiți să ne acomodăm.
Toate aceste elemente duc la apariția anxietății și a stresului, după cum subliniază, la unison, psihologii. “Până acum aveam impresia că deținem controlul în mare măsură asupra situației noastre, dar lucrurile s-au schimbat și ne dăm seama că nu mai avem control asupra factorilor înconjurători. Este important ca fiecare să își găsească propriul ritm potrivit, pentru a putea trece peste și pentru a ne putea adapta în cel mai eficient mod situației actuale”, e de părere psihologul Ionuț Iamandi. Ok, dar cum procedăm?
Este util să ne menținem imaginea de sine ridicată
“Încearcă să te deconectezi de la <gândurile negre>, deoarece vor pune o presiune mult prea mare asupra ta. Lucru care poate duce până la disfuncționalitate pe anumite paliere. Găsește modalitățile tale care te fac să te simți bine, te relaxează pentru a te destinde atât psihic cât și fizic. Acest lucru va duce la scăderea tensiunii acumulate și vei putea facă față mai bine situațiilor”, mai adaugă psihologul. Care subliniază, de asemenea, că aceasta este și o perioadă care aduce o înțelegere diferită a relațiilor interpersonale. “Este util să ne menținem imaginea de sine ridicată și să ne controlăm stările emoționale, astfel încât să creăm un mecanism de apărare pe care să-l putem utiliza când este cazul. Acest mecanism de apărare ne va ajuta să trecem peste perioada de stres și peste blocajele emoționale”.
Motivația este strict necesară
În funcție de personalitatea fiecăruia și de mecanismele psihologice la nivel subconștient pe care le folosește, este mai ușor sau mai greu să ne adaptăm situației. Multe din persoane pot avea un rezultat cel puțin satisfăcător dacă își doresc și dacă fac un efort susținut în această direcție. Importante sunt conștientizarea și felul în care ne mobilizăm pentru a putea susține și depune eforturile necesare. “Persoanele care sunt nevoite să schimbe modalitatea de a lucra sau chiar profesia au neapărat nevoie să conștientizeze beneficiile pe care o altă abordare le poate aduce. Motivația este strict necesară, ea poate funcționa ca un stimul psihologic pentru începerea sau continuarea activităților profesionale pe care și le-au propus. Dacă motivația este un puternică și de durată, atunci mentalul va fi mai echilibrat și dornic de a pune în practică noi metode de lucru”, conchide Ionuț Iamandi.
Prin urmare, totul depinde de noi, acel “suntem pe cont propriu” având multe valențe…